BiH
0

Vijeće ministara BiH o smještaju institucija: Ostvariti nove budžetske uštede

Klix.ba
Vijeće ministara BiH usvojilo je na današnjoj sjednici Informaciju Službe za zajedničke poslove institucija BiH o raspoloživosti objekata koje su ranije koristile strane ambasade u BiH, koju je Vijeće ministara BiH zatražilo kako bi ovi objekti bili iskorišteni za smještaj zaposlenih u institucijama BiH.

Na ovaj način Vijeće ministara želi racionalizirati i smanjiti troškove za ove namjene radi novih budžetskih ušteda, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Služba za zajedničke poslove institucija BiH zadužena je da izvrši premjer potrebnih radova na sanaciji objekta u ulici Mehmeda Spahe 16 u Sarajevu, s ciljem njegovog osposobljavanja za smještaj institucija BiH te da odmah pokrene proceduru nabavke radova na sanaciji i adaptaciji ovog objekta kako bi ga prilagodili za smještaj institucija BiH u okviru 30.000,00 KM, koliko je naznačena vrijednost ovog projekta. Ovaj objekat površine 392 kvadratna metra, uključujući i podrumski prostor, u državnom vlasništvu ranije je koristila Ambasada Republike Hrvatske u BiH.

Značajne uštede

Po okončanju radova na sanaciji ovog objekta Vijeće ministara će u skladu s prioritetima donijeti odluku o dodjeli ovog prostora na korištenje.

Služba za zajedničke poslove zadužena je da dostavi detaljnu informaciju o vlasničkim odnosima i svim tehničkim detaljima o sanaciji objekata u Ulici Mehmeda Spahe, Alipašinoj ulici koji je ranije korišten za potrebe američke ambasade, kao i u Ulici Tahtali sokak koji je ranije koristila libijska ambasada.

Služba za zajedničke poslove institucija BiH zadužena je da za Vijeće ministara BiH pripremi sve potrebne podatke o broju i strukturi zaposlenih u institucijama BiH sa sjedištem u Istočnom Sarajevu, podatke o površini objekata i iznosu koje te institucije plaćaju na ime zakupa, kao i podatke o površini kupljenih objekata u Istočnom Sarajevu, a radi kvalitetnog smještaja institucija BiH.

Sanacija zgrade Predsjedništva BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Službe za zajedničke poslove institucija BiH, donijelo je Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta „Projektiranje zgrade i sanacije i rekonstrukcije krova u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine“, u vrijednosti od 2.255.000,00 KM, s ciljem zaustavljanja devastacije ove zgrade koja je nacionalni spomenik s najvišim stepenom zaštite.

U 2015. godini za ove namjene planirano je 940.000,00 KM, a u 2016. godini 1.315.000,00 KM, s tim da će 100.000,00 KM iz ovih sredstava prioritetno biti utrošeno za saniranje oštećenja koja su nastala u požaru zgrade Predsjedništva BiH u dijelu koji koristi Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.