Sjednica oba doma PSBiH
0

Vijeće ministara BiH nema odgovor za nezaposlene

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Pitanje šta se čini da se obezbijedi zapošljavanje više od pola miliona nezaposlenih u BiH, uz 50 000 koji su bez posla ostali prošle godine, jedino je koje je na današnjoj zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH ostalo bez odgovora predstavnika Vijeća ministara BiH.

Budući da niko od članova Vijeća ministara nije dao odgovor poslanik Narodne stranke "Radom za boljitak" Jerko Ivanković Lijanović apelovao je da se odgovori na ova njegova pitanja, kao i na ono šta će biti učinjeno za one koji treba da budu otpušteni iz Oružanih snaga BiH pripreme za narednu sjednicu.

Na poslanička i delegatska pitanja iz oblasti finansija i ekonomije odgovarao je ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić.

Podsjećajući na istorijat rješavanja pitanja stare devizne štednje u BiH Vrankić je konstatovao da je ovo pitanje konačno regulisano izdavanjem obveznica na nivou Republike Srpske (RS), Federacije BiH (FBiH) i Brčko distrikta.

"U FBiH verifikovano je 479 miliona KM stare devizne štedenje, isplaćena su već 132 miliona i ostaje u obveznicama 346 miliona", rekao je Vrankić i dodao da je u RS verifikovano 265 miliona, isplaćeno 48, dok u obveznicama ostaje 216 miliona.

On je naveo da je u Brčko distriktu verfikovano 40 miliona, isplaćeno 3,8 te da u obveznicama ostaje 36,9 miliona KM.

Na pitanje šta Vijeće ministara čini kako bi se iskoristila sva rasploživa sredstva iz predpristupnih (IPA) fondova EU Vrankić je rekao da je Ministarstvo finansija i trezora preduzelo sve potrebne aktivnosti za što bolje iskorištavanje ovih sredstava.

"Napominjem da je za provođenje IPA nadležna Delegacija Evropske komisije u BiH i da ne možemo uticati na brzinu provođenja pojedinačnih IPA projekata", naglasio je ministar finansija.

On je objasnio da će se ispunjavanjem uslova za uvođenje decentralizovanog sistema omogućiti domaćim institucijama da preuzmu odgovornost za provođenje projekata koji se finansiraju iz IPA fondova.

Odgovarajući na pitanje na koji se način donose odluke o zakupu prostora za institucije BiH Vrankić je rekao da o zakupu prostora, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, samostalno odlučuju rukovodioci insitucija.

Vrankić je dodao da je za zaključivanje ugovora potrebno nabaviti saglasnost Pravobranilaštva BiH, osim ako je vrijednost takvog ugovora niža od 10.000 KM.

Komentarišući dobijeni odgovor na svoje pitanje poslanik Stranke za BiH Adem Huskić zaključio je da će u 2010. godini oko 28 mioliona KM biti utrošeno za zakup prostora za smještaj institucija BiH bez prave kontrole.