BiH
9

Vijeće ministara BiH: Još se ne može govoriti o posljedicama katastrofe

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
U ovom trenutku se ne može preciznije govoriti o obimu posljedica katastrofalnih poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu, rečeno je između ostalog na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH održanoj iza zatvorenih vrata u Sarajevu, saznaje Agencija Fena.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Na sjednici je bilo riječi i o preventivnim mjerama u vezi s potencijalnim zarazama i pojavom epidemija, koje znaju biti prateća nevolja nakon velikih poplava zbog zamućenja vode za piće, uginule stoke što je nanosi voda i drugih nedaća, rečeno je također Feni u toku rasprave.

Od rijetkih informacija koje su se mogle saznati na licu mjesta odmah po završetku sjednice je da Vijeće smatra treba sazvati donatorsku konferenciju za Bosnu i Hercegovinu zbog aktuelne prirodne katastrofe.

Poplave, praćene velikim brojem klizišta i drugim nevoljama, zahvatile su otprije nekoliko dana veliki dio Bosne i Hercegovine. S terena dolaze vijesti o ljudskim žrtavama a materijalna šteta je ogromna. Neka područja zemlje su još pod vodom. Tamo gdje se voda povukla, predstoji borba s naknadnim opasnostima. Humanitarna pomoć ugroženim područjima stiže svakodnevno.