BiH
0

Vijeće ministara: Još nema inicijative da se 11. juli proglasi danom žalosti u BiH

Anadolija
U Generalni sekretarijat Vijeća ministara Bosne i Hercegovine do danas nije pristigla inicijativa za donošenje odluke da se 11. juli - Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i dan kada se obavlja ukop srebreničkih žrtava, proglasi kao dan žalosti na nivou Bosne i Hercegovine, kazao je za Anadolu Agency (AA) Zvonimir Kutleša, generalni sekretar Vijeća ministara BiH.

"Moguće je da u narednim danima dobijemo takvu inicijativu, do sjednice Vijeća ministara koja je planirana za utorak, 8. srpnja/jula kada bi se eventualno donijela odluka. Do sada smo u više navrata, dva ili tri puta, donosili takve odluke i to u vijeme kada su predsjedatelji Vijeća ministara BiH bili Nikola Špirić i Adnan Terzić. Dakle, Vijeće ministara BiH je donosilo odluke, a sve zavisi od inicijative koja treba da se podnese", naglasio je Kutleša. 

Vlada Federacije BiH prije dva dana donijela je odluku da se 11. juli - Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i dan kada se obavlja ukop srebreničkih žrtava, proglasi Danom žalosti u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH.