BiH
6

Vijeće ministara BiH: Izmjenom budžeta bit će osigurano sedam miliona KM za ugrožene poplavama

Anadolija
Na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine  i međunarodnih obveza BiH za 2014. godinu, kojim je predviđeno preusmjeravanje više od sedam milijuna KM iz državnog budžeta za područja ugrožena poplavama u maju, javlja Anadolija. 

 Uštede su napravili svi budžetski korisnici svojim prijedlozima kojima su pojedinačni budžetski institucija smanjeni za jedan posto, čime je ispoštovan zaključak Vijeća ministara BiH i više zaključaka sa 67. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o budžetskim uštedama.

Zbog objektivnih šteta i nastalih troškova tokom poplava uvažena je činjenica da su tri institucije, i to Ministarstvo obrane, Obavještajno-sigurnosna agencija i Uprava za indirektno oporezivanje izdvojile niža sredstva.   

Ministarstvo finansija i trezora dostavit će izmjene i dopune Zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2014. godinu Predsjedništvu BiH.

Vijeće ministara BiH zatražilo je od Predsjedništva BiH da ovaj prijedlog zakona  Parlamentarnoj skupštini na usvajanje po hitnoj proceduri. 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog sporazuma o finansiranju (projekt hitnog oporavka od poplava) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) u ukupnom iznosu od 100 milijuna američkih dolara.

Ciljevi projekta su pokrivanje kritičnih potreba i obnavljanje funkcije infrastrukture bitne za javne usluge i ekonomski oporavak u područjima pogođenim poplavama.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i prijedlog dopuna broj 2 Sporazuma o finansiranju o državnom programu za Bosnu i Hercegovinu u okviru IPA komponente za pomoć tranziciji i izgradnji institucija za 2011. godinu, kojim se vrši realokacija IPA doprinosa s projekta za koje nije potrebna hitna implementacija u iznosu od 6,55 milijuna eura i stavlja na raspolaganje BiH za rješavanje posljedica poplava. Ukupna vrijednost izmijenjenog programa iznosi 123.231.053 eura.

 Istovremeno, Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog dopuna broj 2 Sporazuma o finansiranju o državnom programu za Bosnu i Hercegovinu u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć za 2012. godinu, kojim će  16,39 milijuna eura s tri dosadašnja projekta biti preusmjereno na novi projekt potpora rekonstrukciji područja pogođenih poplavama.

Pojedinačni prijedlozi sporazuma bit će dostavljeni Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnicu predložena je direktorica Direkcije za europske integracije Nevenka Savić.