BiH
0

Vijeće ministara BiH donijelo šest pravilnika o hrani

FENA
Na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara BiH donijelo je na svojoj današnjoj sjednici u Sarajevu šest pravilnika o hrani, i to Pravilnik o tjesteninama, tijestu i proizvodima od tijesta, Pravilnik o količini brašna utrošenog za proizvodnju pekarskih proizvoda, Pravilnik o proizvodima od žitarica, Pravilnik o pekarskim proizvodima, Pravilnik o metodama analiza šećera i Pravilnik o pivu, stoji u priopćenju iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Navedeni pravilnici pripremljeni su i doneseni radi osiguranja visokog nivoa zaštite života i zdravlja potrošača te radi zaštite interesa proizvođača na području cijele Bosne i Hercegovine, čiji proizvodi, zbog zastarjelih i neusklađenih propisa, nisu bili u ravnopravnom položaju s drugim proizvodima na tržištu.

Izradi Pravilnika o proizvodima od žitarica i Pravilnika o tjesteninama, tijestu i proizvodima od tijesta Agencija za sigurnost hrane BiH pristupila je u suradnji s nadležnim organima države, entiteta i Brčko Distrikta, Vanjskotrgovinskom komorom BiH i privrednim komorama entiteta i Brčko Distrikta.

Na ovaj način uvažen je zahtjev proizvođača i CEFTA Pododbora za poljoprivredu i stvorene su pravne preptostavke za nesmetano stavljanje proizvoda od žitarica i pekarskih proizvoda na tržište zemalja okruženja. Usvajanjem seta Pravilnika o proizvodima od žitarica i Pravilnika o pekarskim proizvodima napravljeni su preduslovi za donošenje Pravilnika o sastavu i označavanju prehrambenih proizvoda pogodnih za osobe netolerantne na gluten, koji je veoma značajan za osobe oboljele od celijakije, skupinu ljudi sa posebnim prehrambenim potrebama.

Ovi podzakonski akti rađeni su u skladu sa članom 17. i 54. Zakona o hrani BiH, prema kojem Agencija, u saradnji sa nadležnim organima entiteta i Brčko Distrikta BiH, inicira, priprema i organizira izradu provedbenih propisa o hrani i usklađeni sa legislativom Evropske unije i standardima Komsije Codex Alimentarius, a njihovom konačnom usvajanju prethodile su javne rasprave i sva propisana pravna procedura, koju je Agencija za sigurnost hrane sprovela javno i transparentno.

Usvajanje Pravilnika o količini brašna potrebnog za proizvodnju pekarskih proizvoda veoma je važno zato što dosad u Bosni i Hercegovini nije postojao podzakonski akt kojim je definisana ova problematika na nivou cijele države, što je onemogućavalo efikasnu kontrolu proizvođača u cilju zaštite zdravlja i interesa potrošača. Ovim Pravilnikom uspostavljaju se jedinstveni normativi za proizvodnju pojedinih vrsta pekarskih proizvoda i vođenje evidencije o tome.

Pravilnik o proizvodima od žitarica predstavlja jedinstven nacionalni propis kojim se omogućava domaćim proizvođačima, kao i svim subjektima u poslovanju s hranom da u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije dobiju nove smjernice o minimalnim uslovima kvaliteta proizvoda od žitarica, te im postavlja obavezu da obezbijede uslove da hrana zadovolji odredbe ovog propisa bitnog za njihovu djelatnost, a u skladu sa standardima Codex Alimentariusa.

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaju važiti odredbe iz poglavlja III i IV Pravilnika o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda, tjestenina i brzo smrznutih tijesta, koji je usvojen 1983., a zadnji put dopunjen 1988. godine.

Usvajanjem ovih pravilnika kao nacionalnih propisa usaglašenih sa evropskom legislativom otklanjaju se razlike u propisima koji su na snazi u zemljama okruženja i članicama Evropske unije, osigurava nesmetano funkcionisanje domaćeg tržišta, zaštita interesa potrošača, definišu se obaveze subjekata u poslovanju s hranom, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu. Proces usklađivanja propisa značajno utječe na cijelu zemlju i prije svega doprinosi visokom stepenu zaštite života i zdravlja građana, te ima značajan finansijski učinak na određene privredne grane.

Na prijedlog Agencije za sigurnost hrane, Vijeće ministara BiH dosad je donijelo 38 pravilnika o hrani i materijalima u kontaktu s hranom, a Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine Zakon o genetički modificiranim organizmima.

Agencija za sigurnost hrane BiH, u cilju uvođenja savremenog integrisanog sistema hrane ulaže ogromne napore na usaglašavanju bh. legislative iz oblasti sigurnosti hrane sa legislativom Evropske unije. Agencija je uspjela napraviti multidisciplinarni tim kadrova koji su danas samostalni i u mogućnosti su odgovoriti veoma zahtjevnom zadatku iniciranja i pripreme zakonskih i podzakonskih akata iz oblasti sigurnosti hrane, a sve u skladu sa propisima EU i na osnovu relevantnih naučnih studija, stoji u priopćenju koje je potpisao direktor Agencije za sigurnost hrane BiH doc. dr. sci. Sejad Mačkić.