BiH
4

Vijeće ministara BiH bi konačno moglo biti kompletirano 11. maja

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Vijeće ministara jučer je poslalo zahtjev Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA-i) i CiK-u za provjeru istinitosti podataka koje je u prijavnom obrascu naveo Ismir Jusko, SBB-ov kandidat za poziciju državnog ministra prometa i komunikacija.

"SIPA je jučer zaprimila zahtjev predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH za provjeru istinitosti informacija koje je na obrascu Izjave - Centralne izborne komisije BiH naveo Ismir Jusko, predloženi kandidat za ministra komunikacija i prometa u Vijeću ministara BiH. Policijski službenici SIPA-e, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, poduzimaju odgovarajuće aktivnosti u cilju provjere istinitosti informacija koje je predloženi kandidat naveo nakon čega će rezultate izvršenih provjera u zakonskom roku dostaviti predsjedavajućem Vijeća ministara BiH", istakli su iz SIPA-e za Klix.ba

U skladu sa Zakonom o Vijeću ministara BiH rok za provjeru kandidata za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH iznosi 30 dana.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH već mjesecima funkcioniše nepotpuno, nakon što su smijenjeni kadrovi Demokratske fronte. Ulaskom SBB-a u vlast na upražnjena mjesta predloženis u bili Bakir Dautbašić i Sead Jusić. Međutim, nedugo nakon toga Dautbašić je uhapšen a trenutno je u toku sudski proces protiv njega. Zbog toga je cijeli proces imenovanja novih ministara odložen.

SIPA i CIK su već provjerili sve podatke u vezi Seada Jusića, koji je SBB-ov kandidat za zamjenika državne ministrice odbrane, tako da se sada samo čekaju rezultati provjere za Ismira Jusku, koji će biti imenovan na poziciju ministra prometa i komunikacija BiH.

Ukoliko SIPA u toku slijedeće sedmice dostavi potrebne podatke Vijeću ministara BiH, novi ministri bi već na narednoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH 11. maja mogli biti zvanično potvrđeni, a Vijeće ministara bi konačno moglo funkcionisati u punom kapacitetu.