BiH
7

Vijeće ministara bez Ostalih: Da li će Zvizdić morati razriješiti Kutlešu?

Piše: Er. M.
Denis Zvizdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Denis Zvizdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić će prema svemu sudeći morati razriješiti dužnosti trenutnog generalnog sekretara Vijeća ministara BiH Zvonimira Kutlešu, te na tu poziciju imenovati nekoga iz reda Ostalih.

Zakon o Vijeću ministara BiH jasno precizira da u sastavu Vijeća ministara BiH mora biti osigurana jednaka zastupljenost konstitutivnih naroda, te da u sastavu Vijeća ili na dužnosti generalnog sekretara Vijeća mora biti najmanje jedno mjesto za nekoga iz reda Ostalih.

U novom sazivu Vijeća ministara BiH svi ministri, uključujući i predsjedavajućeg Vijeća, pripadnici su konstitutivnih naroda, tako da postoje dvije opcije - razrješenje jednog ministra ili razrješenje generalnog sekretara, a Klix.ba saznaje da će biti donesena odluka o razrješenju Kutleše.

Komisija za izbor Vijeća ministara je sa sedam glasova za, dva protiv i jednim suzdržanim donijela odluku odluku o imenovanju ovog tijela, koju će dostaviti Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a Predstavnički dom bi trebao na današnjoj hitnoj sjednici potvrditi imenovanje državne vlade.