BiH
0

Vijeće Evrope: Neophodno ispuniti preostale postprijemne obaveze BiH

FENA
Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović razgovarao je u četvrtak u Strasbourgu, u odvojenim susretima, s generalnim tajnikom Vijeća Evrope Terryjem Davisom i direktorom Direktorata za političke poslove VE Jean-Louisom Laurensom o ispunjavanju postprijemnih obaveza koje je BiH preuzela nakon stupanja u članstvo VE.

Zvaničnici Vijeća Evrope konstatirali su da je u RS-u i BiH bilo dosta pozitivnih pomaka, ali da je potrebno učiniti dodatne napore da bi i preostale postprijemne obaveze BiH bile ispunjene, saopćeno je iz Biroa za odnose s javnošću predsjednika RS-a.

Kuzmanović je naglasio da RS neće biti kočnica u izvršavanju obaveza BiH prema Vijeću Evrope, već će kao i do sada činiti sve da te obaveze budu što prije ispunjene.

U kontekstu ustavnih promjena Kuzmanović je izrazio uvjerenje da BiH kao složena država može biti stabilna i prosperitetna a svi narodi u njoj ravnopravni, i da njena složenost neće biti smetnja funkcionalnosti države.

Na sastanku s generalnim tajnikom Vijeća Evrope Terryjem Davisom konstatirano je da bi što prije bilo potrebno usvojiti budžet zajedničkih institucija za 2008. godinu kako bi zemlja dalje napredovala.

Razgovarano je također i o potrebi ispunjavanja obaveza prema Haškom tribunalu i reformi javne uprave.

Entitetski predsjednik upoznao je zvaničnike Vijeća Evrope da je Vlada RS-a opredijeljena da pruži svu neophodnu pomoć i podršku lokalnim zajednicama, a naročito na ekonomskom planu, realizacijom razvojnih projekata.

Zajednički je konstatirano da saradnja Vijeća Evrope i organa i institucija RS-a i Bosne i Hercegovine treba da bude nastavljena kroz međusobne sastanke i dogovore i rad Ureda Vijeća Evrope u BiH.