BiH
0

Vijeće Evrope nema stav o izdvajanju Srebrenice iz RS-a, ali su za poštivanje Daytona

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Direktor Direktorata za političke poslove Vijeća Evrope Jean- Louis Laurens danas je izjavio u Banjoj Luci da Vijeće Evrope nije zauzelo određenu poziciju o inicijativama za izdvajanje Srebrenice iz Republike Srpske, ali ta institucija podržava Daytonski sporazum.

"Mi se ne izdvajamo od odluka međunarodne zajednice bilo da se radi o Daytonskom sporazumu ili odluci Međunarodnog suda pravde u Haagu", rekao je Jean- Louis Laurens nakon što su članovi Monitoring tima Generalnog sekretarijata Vijeća Evrope danas razgovarali s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem.

Radojičić je na pres-konferenciji kazao da je pitanje izdvajanja Srebrenice iz RS-a pitanje ustavnosti i zakonitosti, te da Ustav i zakon u istoj formi važe na čitavoj teritoriji RS-a za svakog građanina i svaku općinu.

"Prema tome, ako se bilo gdje u RS-u krši Ustav ili zakon, ako se bilo gdje na organiziran način to pokušava činiti, vlasti RS-a moraju reagirati opet u skladu s Ustavom i zakonom", kazao je Radojičić.

Istaknuo je da ukoliko se donese neka odluka, npr. Skupštine općine koja nije ustavna, vlasti RS-a u skladu sa zakonom moraju je poništiti.

"Ukoliko neko pokuša da organizira neke nasilne akcije, vlasti RS-a moraju da na to reagiraju", naveo je predsjednik entitetskog parlamenta i dodao, da s obzirom na status koji ima BiH, tu mora da reagira i međunarodna zajednica, jer Daytonski mirovni sporazum je osnov mira i stabilnosti u BiH i svaki pokušaj pa čak i na lokalnom nivou da se ide na rušenje Daytona je problem za čitavu BiH.