BiH
0

Vijeće EU potvrdilo smanjenje obima snaga EUFOR-a

FENA
Evropska unija odlučila je jučer potvrditi svoju odluku o provođenju tranzicije vojne operacije UFOR ALTHEA u Bosni i Hercegovini, u svjetlu sigurnosne situacije u zemlji, saopćeno je u srijedu iz Vijeća Evropske unije.

Sigurnosna sitruacija u BiH dovoljno je poboljšana tako da je omogućila EU da odluči o tranziciji operacije ALTHEA. EU će smanjiti obim EUFOR-a, ali će zadržati robusno vojno prisustvo u okviru ukupnog angažmana u BiH, doprinoseći održanju sigurnog i mirnog okruženja, navodi se u saopćenju.

EUFOR će se preustrojiti progresivno, ali će zadržati kapacitet da poništi posljedice smanjenja obima snaga za početni period od šest mjeseci i ponovnu uspostavu robusnog vojnog prusustva ukoliko bi bilo potrebe, saopćeno je iz Vijeća Evropske unije.

Na osnovu plana tranzicije u 2007. godini, snage EU (EUFOR) će zadržati oko 2.500 vojnika u BiH, sposobnih da reagiruju ukoliko sigurnosna situacija to bude zahtijevala.

Multinacionalni manevarski bataljon bit će smješten u Sarajevu i, pored toga, EUFOR će zadržati prisustvo širom zemlje kroz timove za vezu i posmatranje (LOT). EUFOR će zadržati svoju sposobnost da reagira širom zemlje na svaki eventualni sigurnosni izazov i s rezervnim snagama na raspolaganju u blizini, navodi se u saopćenju.

EUFOR će nastaviti pružati podršku Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY), uključujući hapšenje osoba optuženih za ratne zločine, istovremeno uzimajući u obzir činjenicu da puna saradnja s ICTY-em leži na vlastima BiH.

EU se i dalje obavezuje i angažuje u BiH. Ona podržava proces tranzicije ka povećanoj odgovornosti BiH i ponavlja punu podršku evropskoj perspektivi BiH. EU je postepeno pojačala svoje političko prtisustvo u BiH, posebno kroz širenje Ureda specijalnog izaslanika EU, zaključuje se u saopćenju za javnost Vijeća Evropske unije.