Zatraženo ispunjenje uvjeta
0

Vijeće EU izrazilo nepodijeljenu podršku evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine

FENA
Vijeće EU izrazilo je nepodijeljenu podršku evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao suverene i jedinstvene zemlje s punim teritorijalnim integritetom, saopćeno je u srijedu iz Vijeća EU.

U tom cilju, Vijeće ponavlja svoje zaključke iz marta 2011. godine, kasnije zaključke Vijeća, kao i strategiju koja se njima postavlja. Vijeće konstatuje da je na početku 2012. godine ostvaren određeni napredak u smislu formiranja Vijeća ministara na državnom nivou. Ono pozdravlja usvajanje dva ključna zakona u vezi s EU - Zakona o sistemu državne pomoći i Zakona o popisu stanovništva, ali žali zbog činjenice da taj zamah nije održan, te izražava svoje razočarenje zbog usporavanja napretka po tzv. evropskom dnevnom redu i nastavka razorne retorike, navodi se u saopćenju.

Vijeće pozdravlja pokretanje dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja između Evropske komisije i političkih predstavnika Bosne i Hercegovine 27.juna. Ono žali zbog činjenice da rokovi iz junske Mape puta nisu ispoštovani. Vijeće i dalje izražava svoju zabrinutost zbog odsustva provedbe političkih dogovora.

Vijeće iznova naglašava da BiH, kao prioritet, treba da usaglasi svoj Ustav s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima (presuda u predmetu Sejdić - Finci). Vjerodostojni napori u tom pogledu i dalje su potrebni da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu. Izvršenje presude u predmetu Sejdić-Finci i zadovoljavajuća evidencija ostvarenog u izvršavanju obaveza iz SSP-a /Privremenog sporazuma bit će ključni elementi na osnovu kojih će EU razmatrati zahjev za članstvo kao kredibilan. Vijeće također ističe da uspostava djelotvornog mehanizma koordinacije za rad s EU, kao i za potrebe učinkovitog korištenja pretpristupne pomoći EU, te osiguranje fiskalne održivosti ostaju ključni prioriteti, navodi se u saopćenju.

Vijeće poziva nadležne vlasti u Bosni i Hercegovini da bez daljih odgađanja poduzmu aktivnosti koje od njih iziskuje pridruživanje Hrvatske EU. Ono naročito urgira vlasti da ubrzaju usklađivanje zakonskih propisa koji uređuju oblasti sigurnosti hrane i veterinarstva, te unaprijede nadležne administrativne službe u skladu s preporukama Evropske komisije kako bi BiH mogla nastaviti izvoz poljoprivrednih proizvoda u Hrvatsku nakon što Hrvatska postane članica EU.

Vijeće političke predvodnike Bosne i Hercegovine požuruje da intenziviraju napore na ispunjenju obaveza koje su preuzeli na sebe i ostvare rezultate za građane ove zemlje. U tom kontekstu, formiranje stabilnih vlasti na svim nivoima koje će se u svojim aktivnostima fokusirati na evropski dnevni red je prioritet. EU će nastaviti jačati svoju podršku procesu integrisanja BiH u EU. U tom smislu, Vijeće još jednom potvrđuje svoju punu podršku ojačanom prisustvu EU u samoj zemlji, uključujući uspostavu terenskih ureda i pojačanja u oblasti vladavine prava.

U kontekstu ukupne strategije EU za Bosnu i Hercegovinu, Vijeće očekuje nastavak razgovora s međunarodnom zajednicom o rekonfiguraciji međunarodnog prisustva, uključujući smanjenje i eventualno premještanje OHR-a, na odgovarajućem forumu. U tom pogledu, konstatuje aktuelne razgovore o preklapanju zadataka OHR-a i EU. Vijeće poziva Bosnu i Hercegovinu da ispuni preostale ciljeve i uvjete za zatvaranje OHR-a, saopćeno je u srijedu iz Vijeća EU.