BiH
0

Vijeće EU-a: Podrška Lajčaku, BiH prilika do 31. oktobra

FENA
Na sastanku u Luxembourgu posvećenom zapadnom Balkanu Vijeće Evropske unije za opću politiku i vanjske poslove zaključilo je da je predstojeći sastanak Vijeća za provedbu mira (PIC) 30. i 31. oktobra iduća prilika za međunarodnu zajednicu da se pozabavi situacijom u Bosni i Hercegovini.

U zaključcima koje je u ponedjeljak usvojilo o BiH Vijeće EU-a je izrazilo punu podršku visokom predstavniku i specijalnom predstavniku EU-a Miroslavu Lajčaku i njegovim naporima da se usvoje reforme koje su suštinske za BiH da krene naprijed, posebno policijska reforma.

Vijeće je ponovilo da sporazum o policijskoj reformi u skladu s tri principa EU-a ostaje ključni prioritet i jedan od neophodnih uvjeta za daljnji napredak ka Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju (SSP) s EU-om.

Vijeće žali zbog činjenice što svi politički lideri u BiH nisu pokazali volju da dođu do sporazuma na osnovu triju principa Evropske unije.

Također je uočilo neke pomake u posljednje vrijeme na političkom polju i zatražilo od političkih vođa u zemlji da pokažu odgovornost prema bh. narodu i njegovoj želji da napreduje ka EU-u.

Vijeće je primijetilo da je predstojeći sastanak Vijeća za provedbu mira (PIC) 30. i 31. oktobra iduća prilika za međunarodnu zajednicu da se pozabavi situacijom u BiH te ponovilo potrebu za BiH ispuni sva četiri uvjeta za zaključenje pregovora o SSP-u kako su navedeni u zaključcima Vijeća od 12. decembra 2005.

Vijeće je ponovo potvrdilo punu podršku evropskoj perspektivi BiH. Podsjećajući na zaključke Vijeća EU-a iz decembra 2006., ono je potvrdilo kako tempo napretka na putu ka Evropskoj uniji zavisi od vlastitih zasluga zemlje, navodi se u saopćenju.