BiH
2

Vijeća ministara BiH danas o više nacrta zakona

FENA
Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zakazana je za danas u Sarajevu, a prema predloženom dnevnom redu ministri bi trebali razmatrati nekoliko nacrta zakona.

Radi se o Nacrtu zakona o dopuni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH i Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH te Nacrtu zakona o obligacionim odnosima u civilnom zrakoplovstvu Bosne i Hercegovine čiji je predlagač Ministarstvo komunikacija i prometa.

Na dnevnom redu je i Nacrt zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama BiH kojeg je predložila Agencija za javne nabavke BiH, zatim Nacrt zakona o proceduri glasanja državljana drugih država na teritoriji BiH kojeg je predložilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija koji je prijedlog Ministarstva finansija i trezora.

Vijeće ministara trebalo bi razmatrati zaključak Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH povodom rasprave o Prijedlogu zakona o utvrđivanju visine plaće zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine čiji je predlagač poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Živković.

Naime, na toj sjednici poslanici su usvojili zaključak kojim su zadužili Vijeće ministara BiH da pripremi Prijedlog zakona o smanjenju javne potrošnje, uključujući plaće i naknade, kako bi Predstavnički dom PSBiH odlučivao o prijedlozima poslanika koji se odnose na smanjenje plaća i naknada.

Direkcija za evropske integracije BiH predložila je razmatranje Informacije o održavanju plenarnog sastanka Strukturiranog dijaloga o pravosuđu i o dodatnim pitanjima vladavine prava zakazanog za 13. i 14. maja godine u Sarajevu.

Predloženim dnevnim redom predviđeno je razmatranje nekoliko međunarodnih sporazuma kao i nacrti odluka o ratifikaciji nekoliko međunarodnih ugovora.