BiH
57

Vidović: Uložit ćemo žalbu na odluku da Radončić bude pritvoren, ako treba idemo i na Ustavni sud

Piše: S. H.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Sud BiH danas je donio odluku na prijedlog Tužilaštva BiH da se Fahrudinu Radončiću odredi jednomjesečni pritvor, zbog postojanja osnova sumnje da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke ili počiniti novo krivično djelo.

Nakon što je Sud BiH saopćio svoju odluku o određivanju jednomjesečnog pritvora Radončiću, njegova advokatica Vasvija Vidović je u izjavi za medije istakla kako je takva odluka za odbranu neprihvatljiva i da će biti uložena žalba.

"Sami ste svjedoci da je sudija na ročištu dopustio da se čita prijedlog sa prisluškivanim razgovorima duže od pet sati, što je neuobičajno. Svi su svjedoci šta piše u tim materijalima i koliko to ima veze s krivičnim djelom", kazala je Vidović.

Odbrana je na jučerašnjem ročištu tražila od Suda BiH izuzeće postupajućeg tužioca Bože Mihailovića, ali je sutkinja Tatjana Kosović kazala da je riječ o hitnom postupku i da o eventualnom izuzeću odlučuje glavni tužilac Tužilaštva BiH.

"Pored toga što je odbrana tražila izuzeće postupajućeg tužioca Bože Mihailovića iz vrlo ozbiljnih razloga, i pored toga što su u sudnici sjedila još trojica tužilaca, sutkinja je odlučila da nastavi rad s tim tužiocem, umjesto da prekine raspravu što je bila dužna. Zahtjev odbrane je jednostavno ignorisan. Sva komunikacija koja je pročitana, a koju su vodili Radončić i Izetbegović, ima politički sadržaj. Malo toga, ili gotovo nimalo se ne odnosi na spornu svjedokinju Azru Sarić", naglasila je advokatica Vidović.

Ona je dodala da će odbrana u svakom slučaju uložiti žalbu na odluku Suda BiH, a u krajnjem slučaju uložit će i apelaciju Ustavnom sudu BiH.

"Uložit ćemo žalbu i svim pravnim sredstvima ćemo se boriti da ovaj predmet uđe u neki zakonit postupak. Ukoliko Apelaciono vijeće odbije žalbu, jer mi imamo informaciju da se u ovom sudu apsolutno kontroliše postupak i da to izlazi iznad institucionalne nadležnosti pojedinaca u Sudu, pisat ćemo apelaciju Ustavnom sudu BiH, kao što smo uradili u slučaju Šahman. Obratit ćemo se svim meritornim međunarodnim institucijama i pravnim organizacijama", zaključila je Vidović.