Imenovanje sudija Ustavnog suda
40

Vidović: OHR se mora umiješati, Federacija BiH je u blokadi

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Radoje Vidović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, prokomentarisao je današnje glasanje delegata po pitanju imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH kao i pozivanje Kluba Bošnjaka na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa kada je u pitanju bošnjački kandidat Šahbaz Džihanović.

Vidović je izrazio zadovoljstvo što je Dom naroda većinom glasova za sudiju Ustavnog suda potvrdio Šahbaza Džihanovića, ali i žaljenje zbog pokretanja vitalnog nacionalnog interesa na koji se pozvalo 12 delegata iz Kluba Bošnjaka.

"Džihanović u Klubu Bošnjaka nije dobio potrebnu većinu, ali jeste većinu čitavog Doma naroda. Ovo je sada blokada jer se Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu FBiH ne može očitovati. Ja očekujem da će reagirati visoki predstavnik ili Ustavni sud da protumače ovu situaciju u koju je Federacija BiH dovedena", kazao je Vidović za naš portal.

Dragica Dragičević, kandidatkinja za popunjavanje sudija Ustavnog suda FBiH, nije dobila potrebnu većinu Doma naroda, te će predsjednik i potpredsjednici FBiH morati predložiti novog kandidata iz reda hrvatskog naroda.

"OHR je ativno sudjelovao u donošenju ovakvog Ustava FBiH i mislim da se oni moraju umiješati jer je suprotnom Federacija BiH je u blokadi i najznačajnija institucija Ustavni sud ne može funkcionirati", kazao je Vidović.

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu FBiH, zbog nedostatka sudija, ne može se očitovati po dva zahtjeva Kluba Bošnjaka za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, a to su smjena Vlade BiH i imenovanje Šahbaza Džihanovića na mjesto sudije Ustavnog suda.