Građani pitaju
0

FOTO / Vi, koji izlazite iz tramvaja, ostavite smeće u džepu!

Piše: T. Sekulić
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Kada izađete iz autobusa, trolejbusa, tramvaja ili minibusa pogledom ćete sigurno potražiti kantu za smeće kako biste bacili kartu, maramicu, flašicu od soka.... Međutim, u Kantonu Sarajevo na stajalištima, koja su najfrekventnija mjesta u gradu, kantu nećete pronaći. Postavljanje korpa za otpatke i njihovo pražnjenje nije ničija odgovornost!
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Čitateljka našeg portala obratila nam se putem rubrike Građani pitaju, Sarajevo-x.com odgovara, pitavši "koja mudra glava je odlučila da na tramvajskim, autobuskim i ostalim stajalištima nema kanti za smeće?"

Nažalost, nismo mogli pronaći tu "mudru glavu", jer su svi, koji bi trebali biti nadlležni, "oprali ruke" i prebacili odgovornost, jasno i glasno ističući da oni definitivno nisu zaduženi za postavljanje i pražnjenje korpi na stajalištima.

Glasnogovornica KJKP GRAS Samira Kadić, kazala je da postavljanje korpi za otpatke i njihovo pražnjenje na stajalištima javnog gradskog prevoza u KS "nije u njihovoj nadležnosti".

"Istina je da uposlenice preduzeća GRAS, koje rade na održavanju čistoće, ponekad prazne kante za smeće, iako to nije naša obaveza, ali to radimo zbog građana", kazala je Kadićka, dodavši da su kante na stajalištima nadležnost komunalnog preduzeća za čistoću.

Međutim, Ahmed Đipa, glasnogovornik Komunalnog preduzeća Rad, kazao je za Sarajevo-x.com da su stajališta isključivo nadležnost GRASA-a i ostalih kompanija kojima su stanice date na korištenje.

Vodeći se tom logikom, onda su prema zakonu GRAS i te ostale kompanije dužne postaviti kante i redovno ih ispražnjavati, a Rad to može učiniti umjesto njih ukoliko plate za tu uslugu.

Isto su nam kazali i u KJKP Park, istakavši da su oni zaduženi za održavanje čistoće na zelenim površinama.

Ko je (ne)odgovoran?

Kompanija Europlakat je sa Direkcijom za puteve potpisala ugovor do 2019. godine, prema kojem su odgovorni za 139 stajališta, a na ukupno 30 stajališta, formata A3 i A4 , su dužni osim postavljanja ograde, osvijetljene reklame, postaviti i korpe za otpatke.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
"Postavljamo korpe od inoksa, ali ljudi ih odnose. Stajališta stalno popravljamo, s obzirom da stakla nerijetko budu razbijena", kazao je za Sarajevo-x.com Nijaz Gracić, direktor firme Europlakat, ističući da ispražnjavanje korpi nije u nadležnosti njegove firme.

Postavljanje i ispražnjavanje korpi na tramvajskim stajalištima nije odgovornost niti firme Metromedia, koja također ima ugovor sa Direkcijom za ceste.

I tako dok se (ne)nadležni dogovore oko odgovornosti i nadležnosti i postave (nadajmo se u skorijoj budućnosti) korpe za otpatke (koje će redovno prazniti) vi održavajte čistim vaš grad.

Dakle, papiriće, karte, maramice... ostavite u džepu do najbliže kante za smeće.