BiH
0

Veto na Zakon o referendumu 16. marta na sjednici Vijeća naroda RS-a

FENA
Vijeće naroda RS-a razmatrat će na sjednici sazvanoj za 16. marta od Kluba Bošnjaka pokrenuto pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa tog naroda na Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi u RS-u.

Ovo je danas dogovorio Kolegij Vijeća naroda čiji je predsjedavajući Dževad Osmančević potvrdio novinarima da će to biti jedina tačka sjednice Vijeća.

Podsjećanja radi, Klub Bošnjaka je 22. februara stavio veto na Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi u RS-u.

Predsjednik bošnjačkog kluba Edin Ramić iznio je više primjedbi odnosno amandmana na taj zakon koji je 10. februara usvojen u Narodnoj skupštini RS-a.

"Neophodno je precizirati koja pitanja mogu biti referendumska u skladu s nadležnostima RS-a, ustavima entiteta i BiH, kao i koja pitanja ne mogu biti tretirana Zakonom o referendumu, a tiču se teritorijalnog integriteta, suvereniteta i sigurnosti BiH", pojasnio je Ramić.

Također, smatraju i da zakonom treba precizirati da inicijatori za sazivanje referenduma mogu biti predsjednik i Vlada RS-a, ali moraju imati saglasnost potpredsjednika s obzirom na to da su u tim oblastima vlasti zastupljeni i predstavnici konstitutivnih naroda.

U organima za provođenje referenduma, smatra Klub Bošnjaka, mora biti ispoštovana proporcionalna zastupljenost konstitutivnih naroda, a ne da samo stoji da će se o tome "voditi računa“.

Klub Bošnjaka traži i da se u Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi u RS-u precizira da građani s biračkim pravom, bez obzira na to gdje imaju mjesto stanovanja, imaju pravo izlaska na referendum i definirati mogućnosti i način glasanja dijaspore i glasanja u odsustvu.

Ukoliko na Vijeću naroda RS-a ne bude postignut dogovor u vezi s vetom Bošnjaka, tim pitanjem bavit će se Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a.

Ako ni tu ne bude bilo moguće usaglasiti stavove o amandmanima Kluba Bošnjaka ili nekog drugog, konačnu odluku o zakonu donijet će Ustavni sud RS-a.