BiH
0

Veto Kluba Bošnjaka na izbor Komisije za sprovođenje referenduma ide na Ustavni sud RS

Anadolija
Zajednička Komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske nije postigla saglasnost na današnjoj sjednici o pokrenutim procedurama za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka na odluku Narodne skupštine Srpske o izboru članova u Komisiju za sprovođenje referenduma i na odluku o izboru članova u Regulatornu komisiju za energetiku RS.

Ove dvije odluke donijela je Narodna skupština RS na 6. redovnoj sjednici održanoj u septembru, a materijal vezan za ove odluke i procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka biće dostavljen Ustavnom sudu Republike Srpske.

Nada Tešanović, predsjednica Vijeća naroda RS, rekla je novinarima nakon današnje sjednice da nije postignuta usaglašenost i da su delegati smatrali da nemaju o čemu da se usaglašavaju, s obzirom da nije predložen ni jedan amandman. Naglasila je da će u roku od sedam dana materijal biti dostavljen Ustavnom sudu RS.

Mujo Hadžiomerović, šef kluba Bošnjaka, izjavio je da se kao i u prethodnim procedurama nisu se mogli usaglasiti.

"Nismo mogli prihvatiti Odluku o komisiji za realizaciju Odluke o referendumu, jer ona je neustavna, antidejtonska i ne bi zadirala samo u rad Suda i Tužilaštva BiH, nego i drugih institucija", rekao je Hadžiomerović.

Stav Kluba Bošnjaka je da je odluka o izboru članova u Komisiju za sprovođenje referenduma trebalo da bude donesena kada i odluka o sprovođenju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Kada je u pitanju odluka o izboru članova u Regulatornu komisiju za energetiku, sporno je što nije izabran član bošnjačke nacionalnosti koji se prijavio na konkurs, odnosno nije poštovana ustavna normu o nacionalnoj strukturi.

Hadžiomerović vjeruje da Ustavni sud RS neće donijeti odluku u korist Kluba Bošnjaka, ali to je uslov da ovo pitanje razmatra Ustavni sud BiH

Do današnje sjednice došlo je nakon što se Vijeće naroda RS nije usaglasio zahtjevu Kluba Bošnjaka.