Klub Bošnjaka
0

Veto ako bude razmatran rebalans budžeta RS-a

FENA
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske najavio je da će staviti veto na rebalans budžeta RS-a za ovu godinu ako delegati budu razmatrali taj dokument.

Šef bošnjačkog Kluba Edin Ramić smatra da su rebalansom najviše oštećeni oni koji čekaju na obnovu kuća i povratak u RS.

Ako Klub Bošnjaka ipak sutra donese odluku da razmatra rebalans budžeta, a nakon što je obustavio rad sve dok Ustavni sud RS-a ne uskladi svoj poslovnik o radu sa Ustavom RS-a, sigurno će, kaže Ramić, biti pokrenuto pitanje vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

“Rebalans budžeta je takav da uopće nije uvažvao činjenicu da ima nekoliko desetaka hiljada ljudi zainteresiranih za povratak u RS. Možda ipak nećemo razmatrati materijale s protekle sjednice Narodne skupštine, a ako budemo izvjesno je da će to biti veto”, naglasio je šef bošnjačkog kluba.

Ramić je potvrdio i da su za sutra zakazani sjednica Kluba i sastanak s predstavnicima Bošnjaka u vlasti RS, potpredsjednikom entiteta Adilom Osmanovićem, potpredsjednikom parlamenta RS-a Šefketom Hafizovićem i predsjednicima klubova u Narodnoj skupštini kako bi bila razmotrena cjelokupna situacija.

Inače, sutra ističe rok do kada se klubovi konstitutivnih i ostalih naroda u Vijeću naroda RS-a moraju izjasniti o aktima usvojenim na posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS-a, među kojima je i rebalans entitetskog budžeta za ovu godinu, a što je jedan od uvjeta za stand-by aranžman sa MMF-om.

Podsjećamo, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a obustavio je 14. jula rad sve dok Ustavni sud RS-a ne uskladi Poslovnik o svom radu s Ustavom i Zakonom o Ustavnom sudu RS-a, a kako se više ne bi dešavala preglasavanja Bošnjaka.

Ta odluka blokirala je zakonodavnu aktivnost u RS-u budući da se Vijeće naroda RS-a odnosno klubovi konstitutivnih i ostalih naroda moraju izjasniti o svim usvojenim zakonima u Narodnoj skupštini.

Bošnjački delegati su zauzeli takav stav nakon odluke Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a od 8. jula po kojoj je stupio na snagu Zakon o lokalnoj samoupravi RS-a kojim se briše prefiks „bosanski“ iz naziva općina Brod i Kostajnica.

Istovremeno, predsjednik Ustavnog suda RS-a Mirko Zovko je 16. jula u dopisu koji je poslao Klubu Bošnjaka i predsjedniku Narodne skupštine RS-a, predsjedniku entiteta, premijeru i predsjedavajućem Vijeća naroda RS-a, naveo da je prihvatio da početkom septembra na dnevni red stavi prigovor na član 52 Poslovnika o radu Ustavnog suda.

Inače, sudije Ustavnog suda RS-a su 15. jula otišli na kolektivni godišnji odmor koji će trajati do početka septembra.