BiH
18

Veterinarskom fakultetu Općina Centar donirala 25.000 KM

Klix.ba
U prostorijama Veterinarskog fakulteta u Sarajevu (Zmaja od Bosne 90) 26. marta 2014. godine potpisan je protokol o realizaciji granta u iznosu od 25.000 KM koji je iz budžeta Općine Centar dodijeljen Veterinarskom fakultetu.

Protokol su potpisali načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i dekan Veterinarskog fakulteta Nihad Fejzić.

Donirana sredstva su namijenjena za adaptaciju prostorija "Kluba studenata Veterinarskog fakulteta" (15.000 KM) i za opremanje multimedijalne sale za nastavu novog predmeta "Konjogojstvo i konjički sport" (10.000 KM).

Ovom prilikom je načelnik Bećirević kazao da Općina Centar već dugi niz godina ima veoma dobru saradnju sa Veterinarskim fakultetom koji jedini u BiH obrazuje studente za doktore veterine.

"Današnja donacija je logički slijed naše saradnje. Inače, smatram da je osnova strategije razvoja naše države u turizmu i proizvodnji zdrave hrane, u čemu je posebna uloga Veterinarskog fakulteta te da su opravdana ulaganja u te oblasti", rekao je Bećirević.

Dekan Veterinarskog fakulteta Nihad Fejzić je nakon potpisivanja protokola zahvalio Općini Centar na ovoj kao i na ranijim donacijama koje dobro dođu upravi fakulteta za realiziranje niza "malih" projekata.

"Za potrebe Studentskog kluba planiramo napraviti u prizemlju zgrade prostor koji će biti povezan sa bibliotekom i imat će internet gdje će studenti moći korisno ispuniti vrijeme između predavanja. Od ove godine je u nastavni program uveden novi predmet 'Konjogojstvo i konjički sport' tako da želimo otvoriti multimedijalni centar za edukaciju studenata iz tog predmeta. Usluge našeg fakulteta kao obrazovne institucije također koriste i srednjoškolci i osnovci koji dođu na fakultet i posjete naš muzej, zbog čega smo jako sretni", kazao je Fejzić.

Govoreći i o drugim aktivnostima Veterinarskog fakulteta dekan je naglasio da se, osim edukacije studenata, u laboratorijama fakulteta rade i kontrole hrane životinjskog porijekla i kontrole za zaštitu od zaraznih bolesti te da je u toku proces razvoja klinike za liječenje velikih i malih životinja.

Potpisivanju protokola na Veterinarskom fakultetu su također prisustvovali Rizah Avdić, prodekan za nastavu i Zakira Šero, pomoćnica načelnika Općine Centar za obrazovanje, kulturu i sport.