BiH
190

Veterinarski fakultet iz Sarajeva predstavio projekat "Interdisciplinarni master studij iz jedinstvenog zdravlja"

Klix.ba
Veterinarski fakultet iz Sarajeva, u okviru velikog jubileja 250 godina obilježavanja bečke Veterine, u prisustvu predsjednika Austrije Heinza Fischeraa i ministra nauke Austrije Reinholda Mitterlehnera, te rektorese Univerziteta, predstavio je svoj projekat "Interdisciplinarnog master studija iz jedinstvenog zdravlja".

Od septembra, kad će biti raspisan konkurs, BiH će uz Englesku i Holandiju, početi edukaciju prvih 20 naučnika po sofisticiranim i vrhunskim programima. Ovakav projekat u Evropi, uz BiH ima samo Engleska i Holandija, naveli su sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Interdisciplinarni master studij je orjentiran ka konceptu jedinstvenog zdravlja kao i potrebama tržišta rada utvrđenih kroz realizaciju jedne od projektnih aktivnosti – Istraživanje nacionalnih/regionalnih potreba tržišta rada i ekonomije u oblasti javnog zdravstva. Realizacija master studija "jedinstveno zdravlje" planirana je za akademsku 2015/2016. godinu, stoji u saopćenju ovog fakulteta.

"Sam projekat predstavlja međunarodnu i interdisciplinarnu inicijativu sa učešćem Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta Istočno Sarajevo i Univerziteta Hasan Prishtina (Kosovo) kao WB korisnika, te Univerziteta u Milanu (koordinator), Barceloni, Portu i Ljubljani kao EU partnera. Svi participirajući Univerziteti u projektu predstavljeni su pripadajućim fakultetima/institutima za područje humane i veterinarske medicine. Pored nabrojanih u Projektu učestvuju Agencija za visoko obrazovanje i osiguranje kvaliteta BiH, Agencija za akreditaciju Kosova i WUS Austria", navodi se u saopćenju.

Finansijski budžet odobrenog projekta iznosi 660.000 eura, a sredstva su namjenjena za razvoj novog master studija, nabavku opreme za jačanje istraživačkih kapaciteta naših fakulteta, trening i obuku mladih bih nastavnika na partnerskim univerzitetima i finansiranje kompletnog nastavnog procesa prve generacije polaznika master studija uz jednomjesečni boravak na partnerskim univerzitetima.

"Koncept jedinstvenog zdravlja (eng. One Health) podrazumjeva sistemsku integraciju relevatnih bio-medicinskih i drugih nauka, te se izdvaja kao višestruko opravdano rješenje na izazove današnjice vezane za unapređenje zdravlja i dobrobiti svih živih bića, uključujući i kvalitetu njihovog okoliša. Značaj ovog master studija je upravo u činjenici da se radi o interdisciplinarnom studiju koji će se izvoditi na engleskom jeziku, i da će ovaj studij u BiH i na Kosovu obrazovati stručnjake različitih profesija za bolje razumjevanje i primjenu koncepta interdisciplinarnosti u problemima zdravlja životinja, javnog zdravstva i sigurnosti hrane. Razvojem interdisciplinrnog međunarodnog master studija iz ove oblasti Veterinarski i medicinski fakultet UNSA i IS su potvrdili svoju kreativnost i mogućnosti da budu vodeći u razvoju novih studijskih programa", navode sa Vererinarskog fakulteta.

Ovaj interdisciplinirani studij je pored svoje naučne i stručne atraktivnosti jedinstven i po tome što se dotiče jedne od najatraktivnijh stručnih tema u današnjem svijetu, a BiH fakulteti su među prvima u Evropi prepoznali svoju šansu u ravoju izvrsnosti što je podržano značajnim finansijskim sredstvima EU. Projekat koji se odnosi na medicinsku grupu, inače je je odobrio Senat sarajevskog Unuverziteta, krajem prošlog mjeseca.Koliko je značajno obrazovanje ovakvih stručnjaka, najbolje ilustrira činjenica da bečki Veterinarski fakultet, od austrijske Vlade dobija čak 120 miliona eura. Domaće vlasti za naš, izdvoje tek 3,5 miliona.