BiH
3

Veterinarska stanica KS skoro potpuno blokirana

FENA
Kantonalnom javnom preduzeću ''Veterinarska stanica'' d.o.o. Sarajevo, koje je od 27. oktobra u generalnom štrajku, najavljena je obustava isporuke goriva zbog dugovanja.

Osim goriva, ta stanica je u deficitu s lijekovima, a automobile koje koriste nisu spremni za zimsku sezonu, što rezultira gotovo potpunom obustavom svih aktivnosti.

Predsjednik Štrajkačkog odbora preduzeća Dženan Rizvo za Agenciju Fena je kazao da su radnici danas trebali u potpunosti blokirati sve aktivnosti koje obavljaju jer su Vladi Kantona Sarajevo, osnivaču, u ponedjeljak dali rok od 48 sati da počne rješavati probleme u preduzeću.

Međutim, navodi, zbog najavljene konstituirajuće sjednice Skupštine Kantona Sarajevo to će biti prolongirano za petak.

  • Naše aktivnosti su već svedene na minimum, a informacija da će nam isporuka goriva biti obustavljena nas dodatno blokira. Nadamo se da će u petak naši problemi biti na redu - navodi Rizvo.

To sve prouzrokuje pad posla, a Rizvo kaže da klijenti ne žele čekati i da pomoć traže u privatnim stanicama.

Problem u preduzeću doveo je u pitanje sigurnost zdravlja građana i životinja u Kantonu Sarajevo.

Radnici preduzeća od Vlade Kantona Sarajevo traže da stavi na dnevni red prijedlog Ministarstva privrede za smjenu Skupštine preduzeća i Nadzornog odbora, zbog propusta koji su, kako navode, doveli preduzeće i zaposlenike u do sada najtežu ekonomsku i socijalnu krizu.

Zahtijevaju da vršilac dužnosti direktora Senad Arnautović, kome je istekao mandat, odmah odstupi s dužnosti te da poslodavac odmah osigura sredstva za neisplaćene plaće i doprinose.