BiH
191

Veselje i pjesma i nakon operacije: Pjevači bez glasnica održali mini koncert u zeničkoj bolnici

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Da osobe bez glasnih žica mogu pjevati danas su u Zenici pokazali članovi Hora laringektomiranih osoba Optimisti iz Zagreba koji su za pacijente Otorinolaringologije pripremili mini koncert u povodu Svjetske sedmice svijesti o tumorima glave i vrata.

Laringektomirane osobe su operacijom, uglavnom zbog raka grla, izgubile svoj prirodni način govora. Međutim, hor Optimisti iz Zagreba razbija predrasude.

Profesorica, logoped i voditeljica hora Tamara Živković-Ivanović je kazala da je glasovna rehabilitacija mukotrpan posao.

"Zajedničkim djelovanjem ljekara, logopeda i drugih ljudi u sredini ove osobe mogu imati isti život kao i prije operacije. Put ka vrhuncu glasovne rehabilitacije kod osoba koje nemaju glasnice nije trajao godinu ili dvije, trajao je mnogo više", kazala je Živković-Ivanović.

Predsjednik Zagrebačkog laringektomiranog kluba Branko Pašić je u svom obraćanju pacijentima ORL-a kazao kako je nakon teške operacije moguće normalno živjeti.

"Drago mi je što smo vam došli u goste i nadam se da će se naša saradnja nastaviti. Ovdje smo da ohrabrimo naše prijatelje i da im pokažemo da možemo raditi, pjevati i živjeti i nakon operacije", izjavio je Pašić koji je ujedno i član hora Optimisti.

Načelnik službe ORL Đenad Hodžić je kazao kako je današnji nastup hora cilj kojem teže svi pacijenti nakon teške operacije.

Tokom koncerta gostima iz Zagreba su se priključili i pacijenti ORL odjela zeničke bolnice, nakon čega su zajedno otpjevali nekoliko pjesama, a druženje su nastavili u edukacionom centru.