"Monstrum sa Grbavice"
0

Veselin Vlahović "Batko" uhapšen u Španiji

SRNA
Veselin Vlahović "Batko"
Veselin Vlahović "Batko"
Španska policija uhapsila je u gradu Alicante Veselina Vlahovića "Batka", osumnjičenog za ratne zločine počinjene u BiH tokom 1992. i 1993. godine. Tužilaštvo BiH je izdalo potjernicu za Vlahovićem zbog teškog kršenja Međunarodnog humanitarnog prava, te se očekuje da Španija Vlahovića izruči BiH.

Vlahović je uhapšen u sklopu policijske istrage o organizovanoj grupi državljana istočne Evrope koja je umiješana u nasilne pljačke kuća.

U policijskom saopštenju se navodi da je Vlahović primijetio policajce u blizini mjesta gdje je živio i da je pokušao da pobjegne. Policija je uspjela da ga uhapsi iako je on pružao otpor.

Kod uhapšenog pronađeni su falsifikovani bugarski dokumenti.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Vlahovića za zločine u naselju Grbavica u Sarajevu.

"Tužilaštvo BiH je izdalo potjernicu za Veselinom Vlahovićem na osnovu koje bi Španija trebala optuženog izručiti Bosni i Hercegovini. Španija također, može zatražiti dodatne dokumente o ovom slučaju koje će Tužilaštvo BiH odmah proslijediti", kazao je za Sarajevo-x.com Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH dodajući kako Tužilaštvo vjeruje da će Vlahović biti isporučen Bosni i Hercegovini.

Vlahović je pobjegao iz zatvora u Spužu, nadomak Podgorice, 18. juna 2001. godine. U tom zatvoru je izdržavao kaznu od 3,5 godine zatvora na koju je osuđen u aprilu 1999. zbog razbojništva i nasilničkog ponašanja.

Ipak, Vlahović je postao poznat po zločinima na Grbavici 1992. i 1993., odakle je dobio nadimak "monstrum sa Grbavice".

Dio vojne jedinice koju je vodio bio je poznat kao "Bijeli anđeli". Prema izjavama preživjelih, Vlahović je izvršio ili je saučestvovao u ubistvima preko stotinu građana nesrpske nacionalnosti. Učestvovao je i u protjerivanju više hiljada građana Grbavice i Vraca.

Grbavica u ratu
Grbavica u ratu