Neobični performans u Sarajevu
0

FOTO+VIDEO / Veseli umjetnici prali stakla, dijelili novac, zagrljaje i balone

FENA
Foto: Edin Puzić/Fotoservis
(Foto: Edin Puzić/Fotoservis)
Udruženje za razvoj i promicanje umjetničke djelatnosti "Magacin Kabare" priredilo je danas na gradskim ulicama šareni i neobični performans "Rejon sreće", obilježavajući time 6. april, Dan Grada Sarajeva.

Više od 50 umjetnika maskiranih u policajce, nabildane momke, čistačice, plesačice, balondžije, prosjake i druge zanimljive likove, uz zvuke gudačkog trija, pred Vječnom vatrom su zabavljali građane s ciljem da im barem na nekoliko sati vrate osmijehe na lica.

Kabare je uključivao nekoliko različitih performansa, kao što su policajci koji su vozače na ulicama zaustavljali velikim lizalima s djevojkama koje su im čistile stakla, prosjaci koji su dijelili novac ljudima, bilderi koji su besplatno dijelili zagrljaje ili balondžije koji su djeci dijelili balone.

Autorski tim uličnog performansa čine Zana Marjanović, Saša Peševski, Emir Kapetanović i Neven Samardžić, svi članovi Udruženja "Magacin Kabare".

Glumica Zana Marjanović je kazala novinarima da Udruženje "Magacin Kabare" ima za cilj da realizira kabaree i ulične performanse.

"Ideja je da današnji datum - Dan Grada Sarajeva građanima učinimo nezaboravnim i da svakodnevnicu na koju smo navikli promijenimo. Želimo također podsjetiti na zaboravljene ljepote gradskog života. Jednostavno, ideja je - da gradimo dobrilu", istaknula je Marjanović.

Jedna od učesnica bila je i glumica Maja Izetbegović koja cilj performansa vidi u bijegu od svakodnevnice.

"Želimo ljudima da kažemo kako se dobro osjećamo i da povjerujemo u to, te da budemo barem malo sretni, šareni, veseli i radosni", podcrtala je ona.

Performans "Rejon sreće" trajao je oko dva sata, a pobudio je veliko interesovanje prolaznika.