Ustavni sud BiH
0

Verifikovana odluka o razrješenju Krstana Simića

SRNA
Ustavni sud BiH verifikovao je tekst konačne i obavezujuće Odluke o razrješenju sa funkcije sudije Krstana Simića, koja će biti objavljena u službenim glasilima, saopšteno je iz ove institucije.

Simić je izjavio Srni da je ta odluka nezakonita i da nije dobra, te da pokreće vrlo značajna pitanja u organizaciji i normativnoj uređenosti Ustavnog suda BiH

"Kad primim otpravak odluke, razmisliću i najvjerovatnije odgovoriti pravnim radnjama kako bi pobio ovu odluku u cilju zaštite vladavine prava", rekao je Simić.  

On je dodao da je posredstvom medija čuo da je usvojen tekst odluke o njegovom razrješenju i da sa nestrpljenjem očekuje da mu ona bude uručena uz argumentaciju koje su iznijele sudije.

 Ustavni sud BiH razriješio je 8. maja Krstana Simića dužnosti sudije ove institucije. Odluka o razrješenju morala je biti donesena konsenzusom svih osam sudija. 

Simićevo razrješenje tražio je predsjednik Ustavnog suda BiH Miodrag Simović zbog, kako je ocijenio, njegovog nedoličnog ponašanja i nesavjesnog rada u periodu od decembra prošle do sredine januara ove godine. Time je, navedeno je u prijedlogu, Simić Ustavnom sudu nanio "nesagledivu štetu i narušio dignitet".  

Povod za razrješenje je navodno Simićevo pismo predsjedniku Vlade Republike Srpske Miloradu Dodiku u kojem on govori o presudi Ustavnog suda u korist banjalučkog biznismena Veselka Malbašića. 
Ustavni sud BiH je prošle godine usvojio apelaciju firmi "Trgovina Borac" iz Travnika i "Malbašić" iz Banjaluke, koje su je tom sudu uputile nakon što je "Krajina Borac" dobila sve sudske procese protiv njih. Ova odluka Ustavnog suda BiH je presedan koji je u direktnoj suprotnosti i sa Odlukom visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH iz 2000. godine. 

Tom odlukom zabranjeno je da pojedinci i pravna lica iz jednog entiteta privatizuju preduzeća, poslovne prostore i imovinu koji se nalaze u drugom entitetu. Svi sudovi su utvrdili da je "Krajina Borac", kao državno preduzeće RS, po sili zakona vlasnik poslovnih prostora postalo 23. jula 1998. godine. 

U "predmetu Alijagići" Miodrag Simović je glasao za apelaciju Alijagića sa dva Bošnjaka i dva Hrvata, dok su tri strane sudije glasale protiv, a sudija Krstan Simić je bio isključen iz glasanja zato što je navodno "branio interese Srpske". 

Pravobranilaštvo RS uložilo je prijedlog za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH, koji je potvrdio dio presude Okružnog suda iz Trebinja koji se odnosi na naknadu materijalne štete braći Salihu i Muameru Alijagić od 6.033.000 KM. Njima je već sa kamatama isplaćeno 1.800.000 KM, čime su izvršene prethodna presuda Okružnog suda Trebinje i revizija Vrhovnog suda RS. I pored toga, oni su podnijeli apelaciju Ustavnom sudu BiH.