BiH
0

Venecijanska komisija danas usvaja mišljenje o izboru članova Predsjedništva BiH

FENA
Formalno usvajanje nacrta mišljenja o tri različita prijedloga za izbor članova Predsjedništva BiH bit će na dnevnom redu plenarne sjednice Venecijanske komisije, koja se sastala danas u Veneciji, potrđeno je Agenciji FENA iz Venecijanske komisije.

Nakon što su pregovori o ustavnim promjenama u BiH zapeli na pitanju izbora članova Predsjedništva BiH, Venecijanskoj komisiji je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića 2. marta upućen zahtjev za mišljenje o prijedlozima iznesenim tokom pregovora.

Nacrt mišljenja upućen je Predsjedništvu BiH 7. marta.

Kako je po prijemu nacrta mišljenja izjavio predsjedavajući Tihić, Venecijanska komisija nije dala do kraja jasan i razrađen odgovor o budućem izboru članova Predsjedništva BiH.

U svom mišljenju Venecijanska komisija preferira jednog predsjednika i indirektan izbor, a kombinacije sa predsjednikom i potpredsjednicima doživljava kao prijelazno rješenje, koje jeste poboljšanje, ali nije idealno rješenje, kazao je tada Tihić.

Iako je ocijenio da Venecijanska komisija preferira indirektan izbor, Tihić je naglasio da Komisija smatra da prijedlog o načinu indirektnog izbora koji im je upućen ima puno ograničenja, mogućnosti za blokade izbora i mnogo drugih nejasnoća. Posebno je upućen prigovor na ulogu Doma naroda u izboru, jer smatra da ovaj dom ne bi trebalo da ima takvu ulogu, pogotovo što ustavne promjene idu s ciljem smanjenja uloge Doma naroda.

Nastavak pregovora političkih stranaka o ustavnim promjenama najavljen je za sutra u Sarajevu.