BiH
3

Velikom akcijom čišćenja rijeka obilježen Dan voda Bosne i Hercegovine

Klix.ba
Veliki ekološki projekt Dan voda Bosne i Hercegovine, koji se odvija pod sloganom "Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine", ove je godine po prvi put na niz lokacija okupio vrhunske timove ronilaca s misijom čišćenja voda širom cijele države.

Finalna manifestacija održana je u Banjoj Luci, tačnije na lokaciji Stare Ade gdje je u akciji čišćenja sudjelovalo više od dvadeset ronilaca. U gotovo četiri sata koliko su ronioci lokalnog kluba, u suradnji s Kristijanom Curavićem osnivačem udruženja GUWAA, čistili dno rijeke Vrbas, izronjene su velike količine otpada. U akciji Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine, čiji su inicijatori uz udrugu GUWAA, kompanije Henkel, Bingo i Eko život učestvovalo je pet gradova: Banja Luka, Bihać, Mostar, Sanski Most i Neum, a u čišćenju je učestvovalo gotovo stotinu ronilaca iz cijele države.

Cilj ovog projekta je podići nivo svijesti o potrebi očuvanja naših voda i konstantnoj zaštiti i čišćenju okoliša.

"Jako sam ponosan što smo danas obilježili prvi Dan voda Bosne i Hercegovine, a posebno mi je drago što smo ovdje u Banjoj Luci održali finalnu manifestaciju i pokazali ovim primjerom kolika je važnost akcija čišćenja rijeka. Zahvalan sam svim partnerima i ponajviše kolegama roniocima i ronilačkim centrima koji su se uključili u ovu akciju ne samo ovdje u Banjoj Luci nego i u ostalim gradovima širom Bosne i Hercegovine. Njih je danas više od stotinu zaronilo i dalo svoj doprinos čišćenju okoliša i naših voda“, izjavio je Kristijan Curavić, osnivač udruženja GUWAA.

Projekat od velikog društvenog značaja za cilj ima čišćenje rijeka na lokacijama širom Bosne i Hercegovine. Akcija je najavljena krajem prošle godine kad je svaki kupac Persil, Silan i Somat proizvoda u trgovačkom lancu Bingo, dao svoj doprinos uspjehu akcije. Projekat čišćenja voda samo je dio Henkelove strategije održivosti koja ima važnu ulogu u poslovanju ove kompanije.

“Vode su naše veliko bogatstvo i ne smijemo ih uzimati zdravo za gotovo. Činjenica je da ne primjećujemo koliko su naše vode onečišćene sve dok ne vidimo šta su ronioci izvadili s dna. Zato nam je drago da imamo podršku naših partnera: trgovačkog lanca Bingo, Eko života i udruženja GUWAA u projektu koji smo pokrenuli s ciljem podizanja svijesti ali i postizanja konkretnih rezultata. Danas smo jako zadovoljni učinjenim i nadamo se da ćemo ovako i nastaviti”, izjavio je Admir Suljević, key account manager Henkel BiH.

"Uz Bingo se u posljednjih nekoliko godina često vežu epiteti poput 'društveno-odgovorna kompanija', 'prijatelj projekta', 'ponosni prijatelj' i slično. Mi to zaista jesmo. Nisu to samo floskule. Ono što smo planirali postići ovakvom akcijom jeste animiranje i aktivno uključivanje šire javnosti. Uz kompaniju Henkel je ovo vrlo jednostavno sprovesti jer su i sami društveno-odgovorni gigant na kojeg možemo računati u ovakvim projektima. Radujemo se narednoj aktivnosti i sigurni smo da ćemo zajedno našim kupcima prirediti sjajna iznenađenja“, kazala je Tatjana Paunoski, rukovodilac Službe marketinga Bingo d.o.o.

Drugu godinu za redom ponosni partner ovog projekta je i društvo Eko život.

"Stanje cjelokupnog okoliša je na nimalo zavidnom nivou. Ovakvim projektima doprinosimo kako jačanju javne svijesti o značaju očuvanja okoliša tako i uklanjanju otpada nagomilanog u predivnim rijekama naše Bosne i Hercegovine. Otpad koji danas ronioci izvade iz rijeke će biti propisno zbrinut. Za ekološki prihvatljivo zbrinjavanje izvađenog otpada uz saradnju sa nama kao operaterom sistema zadužena je kompanija Grand promet iz Banja Luke. Još jednom bih da naglasim da kvaliteta života svih nas direktno je uslovljena stanjem u okolišu“, izjavila je direktorica Eko života Lidija Tomić.