BiH
0

Veliki uspjeh bh. inovatora na salonu u Moskvi

FENA
Inovatori iz BiH ostvarili su veliki uspjeh na sinoć završenom "VIII moskovskom međunarodnom salonu inovacija i investicija" - za 12 predstavljenih inovacija dobili su 15 priznanja, saopćeno je danas iz Asocijacije inovatora BiH.

Najbolji rezultat postigao je magistar tehničkih nauka Fikret Alić iz Tuzle, koji je dobio veliki pehar "grand prix" i zlatnu medalju.

On je predstavio uređaj za motorna vozila, čija je namjena da usisa zagađeni zrak, propusti ga kroz zračni filter, prečisti i proslijedi u postojeću cijev ispusnih plinova. Usisivači se postavljaju na prednji dio vozila, u visini auspuha, tako da može usisavati najzagađeniji zrak, onaj koji ispusti prednje vozilo.

Tako će vozila s ovim uređajem ostvarivati najbolji rezultat tamo gdje se u atmosferu ispušta najviše zagađujućih plinova - pred semaforima, u kolonama s usporenom vožnjom, u garažnim radionama i sl.

Branko Milićević iz Posušja dobio je zlatnu medalju za uže za vuču vozila, koje na jednom kraju ima opružni amortizer, tako da se tegljenje vozila odvija bez ikakvih trzaja i oštećenja.

Srebrene medalje dobio je za plastenik, čiji se "gornji kat" može dizati i spuštati, i za ručna kliješta-makaze koje pomoću hidrauličnog prenosnika ugrađenog u ručke mogu s lakoćom presijecati čelične armaturne žice, sjeći grane na drveću, zavrtati-odvrtati najveće (uključivo zahrđale) navrtke.

Zlatnu medalju dobio je i njegov susjed iz Širokog Brijega Bruno Marušić za automobilsku svjećicu koja je praktično nepotrošiva.

Uspjehu ovog dijela Hercegovine doprinio je i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog, sa jednom srebrenom i jednom bronzanom medaljom. Prvu je dobio za osjetna praktična poboljšanja na kutijama tetrapak ambalaže, a drugu za brisač prednjeg stakla na vozilima, koji se podiže i spušta pritiskom vozača na dugme.

Zoran Dujaković iz Banje Luke također je nagrađen srebrenom medaljom. Uvjerljivo jasnom maketom kuće sa građevinskim skelama predstavio je svoj izum, skele za dva radnika. Prednost im je u tome što se s lakoćom prevoze, postavljaju i premještaju, kako na jednoj zgradi tako i od jednog do drugog gradilišta.

Donedavni učenici Ekonomske škole u Sarajevu Jasmin Planić i Emina Žunić autori su mirišljavih čarapa, za koje je samo pitanje trenutka kada će zapasti za oko nekom domišljatom poslovnom čovjeku, koji će ih ponuditi avionskim kompanijama, vojnim jedinicama, sportskim organizacijama, pa i širokoj trgovačkoj mreži. I oni su dobili srebrenu medalju.

Dobitnici bronzanih medalja su njihovi vršnjaci Edin Dumanjić i Amila Bećiragić iz sarajevske gimnazije na Dobrinji (držač krede), Tamara Karić i Berina Šuščević iz Banjaluke (satni dozator-indikator za uzimanje medicinskih tableta) i Ata Stojić, također iz Sarajeva (džepna tuba sa priborom za lakiranje i čišćenje noktiju).

Asocijacija inovatora Bosne i Hercegovine dobila je dva posebna priznanja - jedno od domaćina, diplomu za značajnu podršku Moskovskom salonu, a drugo, lijepo dizajniran drveni obelisk i diplomu, od udruženja "Sociopolis" iz Ukrajine "za nova inovacijska rješenja i doprinos razvoju međunarodne naučno-tehničke saradnje".

Svojevrsno priznanje svim laureatima je i to što je sve diplome potpisao Andrej Fursenko, ministar obrazovanja i nauke Ruske Federacije. On je s neskrivenom znatiželjom i zadovoljstvom razgledao inovacije iz BiH. Takav utisak sa štanda BiH ponio je i dr. Andraš Vedreš, predsjednik Svjetske federacije inovatorskih organizacija.