Sahranjen na groblju Bare
115

Veliki i pošteni Enver Dizdar se pridružio kamenim spavačima

Piše: N. Grabovica
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U komemorativnom centru Bare danas su se rodbina, prijatelji i saradnici oprostili od Envera Dizdara, novinara, publiciste i sina velikog bosanskohercegovačkog pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara.

O Enverovom životu i radu govorili su prijatelji, kolege i njegova porodica, svi sa velikim poštovanjem i divljenjem i samo sa riječima hvale.

"Bio je otac, suprug, novinar, likovni kritičar, ali prije svega veliki čovjek, pošten i dobar. Sada ide, kao što je njegov otac rekao, da se pridruži kamenim spavačima", kazao je Enverov prijatelj Izudin Filipović.

Enver je dugo bio urednik i novinar dnevnih novina Oslobođenje, koje je uz svoj trud i rad sam iznio na svojim leđima, dodao je Filipović.

U ime prijatelja o Enveru je govorila i Amra Zulfikarpašić, kazavši kako je uvijek uživao u autoritetu stečenom svojim znanjem i intelektom.

"Ljubavi prema profesiji i prema porodici posvetio se maksimalno. Bio je dobar u svakom segmentu svoje profesije. Bio je uvijek aktivan i pored svog lošijeg zdravlja te uvijek pun novih ideja i projekata", istakla je Zulfikarpašić.

Na kraju, prisutnima se obratio i Enverov sin Gorčin. Kazao je kako su njegovom ocu dva principa bila najvažnija, zemlja Bosna i sloboda.

"To su dvije bitke koje je vodio za svog života, a koje su na sve nas ostavile ogroman utisak", kazao je Gorčin.

Nakon komemorativne sjednice, na gradskom groblju Bare, uz prisustvo rodbine, prijatelja i kolega obavljen je i ukop Envera Dizdara.