BiH
0

Veliki doprinos nauci: Promovisana nova knjiga Slave Kukića

Piše: Er. M.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na Akademiji nauka i umjetnosti u Sarajevu danas je upriličena promocija knjige "Metodologija znanstvenog rada“ čiji je autor ugledni profesor Slavo Kukić.

"Za pisanje knjige motivirala me činjenica da se metodologijom bavim 20 godina, ali i uvjerenje da smo s metodologijom hendikepirani ne samo u BiH nego i u cijelom regionu. Činilo mi se da bi bio grijeh da taj resurs koji posjedujem ne podijelim sa studentima“, kazao je Kukić.

On je istakao da će vrijeme pokazati koliko je njegova knjiga uspješna, te da ostavlja naučnoj kritici da vremenom iznese sud o ovom djelu.

Miloš Trifković, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, kazao je da je ova knjiga dala veliki doprinos razvoju nauke odgovarajući na pitanja koja su od značaja za njen razvoj.

Recenzenti knjige Srđan Vukadinović i Damir Kukić kazali su da je ova knjiga zanimljiva svima onima koji su u metodološkom smislu zainteresovani za istraživački proces, te da se kroz nju može steći uvid u kvalitetni okvir naučnog rada.

"Ovo su putevi koji vode u sistem vrijednosti kroz devet poglavlja. Kukić je u knjizi pokazao nove metode kojim je moguće uplivati u istraživački prostor“, smatra Vukadinović.

Kukić je do sada sam ili kao koautor objavio desetke knjiga, priručnika, studija i istraživanja.