BiH
0

Veliki broj stručnjaka i zanimljivih predavanja na Danima arhitekture 2013

Klix.ba
Dani arhitekture 2013 bit će održani u Sarajevu šesti put zaredom, a ove godine bavit će se temom "Zajednički prostor".

Ovogodišnja manifestacija bavit će se time kako problematizirati zajednički prostor i definisati ga kao prostor koji je dostupan za korištenje većem broju ljudi te ga posmatrati iz mnogih perspektiva, a ne samo jedne - da je to javni (otvoreni) prostor.

"U zgradama, zajednički prostori su oni na čije korištenje polažu pravo svi stanari i stanarke, ali prema kojima imaju i obaveze. Kvalitet ovih prostora predstavlja jasan odraz svijesti korisnika i korisnica", navodi se u saopćenju organizatora.

Dani arhitekture 2013 imaju za cilj prikazati različite pristupe, koncepte i metode u razvoju prostora grada.

"Vjerujemo da savremenim pristupom arhitekata/ica i aktivnim učešćem građana/ki u stvaranju, prostor zaista može biti zajednički. Uz domaće i međunarodne sudionike te mlade arhitekte i studente, Dani arhitekture su postali prostor umrežavanja i otvorena platforma aktivnosti u području arhitekture, urbanizma, građevinarstva, ali i kreativnih industrija općenito", kažu organizatori.

Pitanja koja će biti postavljena su: Koji su to zajednički prostori u mjerilu grada? Kako stvoriti pozitivan odnos i potaći veći broj građana i građanki na aktivno korištenje i učešće u stvaranju gradskih prostora? Koja je uloga arhitekata i urbanista, a koja političara? Da li su arhitekti direktni stvaraoci, udaljeni od korisnika, ili su medijatori u procesu u kojem svi korisnici postaju i stvaraoci prostora?

I ove godine planirana su predavanja, prezentacije različitih pristupa u arhitekturi, izložbe, radionice, unapređenje diskusije o prostoru te akcije stvaranja i očuvanja, razvijanje svijesti o ulozi arhitekture danas i podsticanje korisnika na učešće u stvaranju zajedničkog prostora.

Među predavačima bit će: Armina Pilav (Venecija, Italija – Sarajevo, BiH), Raumlabor (Berlin, Njemačka), AAA (Pariz, Francuska), Kai Vökler (Offenbach, Njemačka), Saskia Beer (Holandija), Jonus Ademović (New York, SAD), Prostoroz (Ljubljana, Slovenija), Goran Rako (Zagreb, Hrvatska), Normal Architecture (Sarajevo, BiH), Relja Ferušić i Carles Sala (Barselona, Španija), Ecosistema Urbano (Madrid, Španija), Geir Cock (Hamar, Norveška), Oštra nula (Banja Luka, BiH), Pulska grupa (Pula, Hrvatska) te Valentina Pellizzer* (Italija – BiH).

Dani arhitekture 2013 održat će se u Art kinu Kriterion od 16. do 19. maja 2013. godine. Ulaz je besplatan.

Vezani članci