Srebrenica
0

Veliki broj Srebreničana stigao u Potočare

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Veliki broj Srebreničana iz naše zemlje i dijaspore stigao je prethodnih dana u Srebrenicu, gdje će danas prisustvovati dženazi u Memorijalnom centru Potočari koja će se klanjati za 534 identificirane žrtve genocida u Srebrenici.

Među najmlađim žrtvama koje će ove godine biti sahranjene tri su dječaka koja su na dan ubistva imala samo po 14 godina.

Tabuti s posmrtnim ostacima žrtava genocida sinoć su prenijeti kod musale u Memorijalnom centru, a oko 5.000 članova porodica ubijenih već od jutarnjih sati obilazi tabute tražeći onaj s imenom svoga najmilijeg.

Od jutros bez prestanka kolona automobila i autobusa pristiže iz pravca Vlasenice i ide preko Podravanja i Zelenog Jadra. Za sve njih obezbijeđen je parking u blizini Memorijalnog centra.

Oko 10 sati očekuje se dolazak ambasadora i zvaničnika, a zvanični program počet će u 12 sati dizanjem zastave na pola koplja i intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i recitalom Abdulaha Sidrana „Poema o Srebrenici“.

Prisutnim će se potom obratiti Osman Suljić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida, Charles Englis, američki ambasador u BiH, Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, te predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Želko komšić i Haris Silajdžić.

Dženaza-namaz klanjat će se u 13.05, a u 13.45 počet će ukop 534 identificiane žrtve genocida.

U Federaciji BiH danas je dan žalosti.