BiH
34

Veliki broj prijatelja na obilježavanju godišnjice pogibije Zaima Imamovića

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Akademija u povodu godišnjice pogibije komandanta Zaima Imamovića, dobitnika najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" upriličena je danas u Domu mladih u Sarajevu, na kojoj je prisustvovao veliki broj Imamovićevih prijatelja i građana BiH.

"Zahvalio bih ljudima što su i nakon 19 godina u ovolikom broju prisutni na obilježavanju godišnjice pogibije moga oca. Poruka mojoj generaciji je da nastavimo tamo gdje su naši roditelji, očevi stali samo odlučnije i hrabrije", kazao je za Agenciju Fena Imamovićev sin Ernest Imamović.

Zaimov ratni prijatelj i komandant Istočnobosanske operativne grupe (IBOG) Ferid Buljubašić istakao je da je Zaim Imamović najveći gubitak u ratu u BiH od 1992. do 1995. godine, jer je to jedini komandant divizije koji je poginuo.

Foto: FENA
Foto: FENA

"To je bio čovjek izuzetne hrabrosti, vojničkog znanja i brige za ljude, koji je uvijek bio vedar i nasmijan. Čovjek koji je iznad svega volio BiH, a posebno Podrinje, te je sigurno najviše učinio za Podrinje i onaj dio koji je ostao pod kontrolom Armije Republike BiH", kazao je za Fenu Buljubašić.

Smrt pred kraj rata je, naglašava, spriječila Imamovića da ostvari svoje ideje i snove, a to je - slobodno cijelo Podrinje i dolazak na veći dio teritorije rijeke Drine.

Nakon njegove smrti ostali su supruga i dva sina, koji su po riječima Buljubašića baš onakvi kakav je Zaim bio, te im je "otac sigurno nedostajao kada su slavili punoljetstva mature…".

Foto: FENA
Foto: FENA

"Iako je od njegove smrti prošlo 19 godina veliki broj ljudi, saboraca, udruženja, prijatelja nije zaboravio sve ono što je Zaim značio i uradio za BiH i na kraju za šta je dao ono najvrednije - svoj život", kazao je Zaimov ratni prijatelj i komandant Istočnobosanske operativne grupe (IBOG) Ferid Buljubašić.

Također, jedan od Zaimovih prijatelja i dobitnik najvećeg ratnog priznanja „Oreden Zlatnog ljiljana sa srebrenim vijencem“ Nedim Alagić za Fenu je rekao da je Imamović bio jedan od najvećih komandanata Armije RBiH, koji je oslobodio stotine kilometara BiH.

"Današnji skup - akademija u Domu mladih pokazuje koliko smo cijenili i voljeli Zaima. Njemu, kao i drugim herojima dugujemo mnogo više nego što pokazujemo", istakao je Alagić.

Obilježavanje godišnjice pogibije Zaima Imamovića organizirao je Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan“ i "Zlatna policijska značka“ Kantona Sarajevo, čiji je predsjednik Ismet Godinjak poručio da se s današnjim činom želi otrgnuti od zaborava Imamović, koji je sudbonosno obilježio budućnost BiH.

"Sama činjenica da je poginuo dva dana prije potpisivanja trajnog mira u BiH govori da je Zaim bio borac od prvog do posljednjeg dana rata u BiH", kazao je Godinjak.

Prije akademije, na mezar Zaima Imamovića u Alipašinoj džamiji u Sarajevu položeno je cvijeće i proučena dova.

Foto: FENA
Foto: FENA

Komandant Zaim Imamović je jedan od tvoraca operacija kodnog naziva "Krug", izvedene od 15. 8. do 18. 9. 1992. godine, u kojoj je oslobođen grad Goražde i čitava teritorija ove općine, te značajni dijelovi općina Foče i Rogatice.

Imamović je rođen 22. aprila 1961. godine, u selu Poratak kod Ilovače, petnaestak kilometara od Goražda, uz Drinu. Oficirsku karijeru u JNA završio je u činu kapetana prve klase, koju je napustio 8. aprila 1992. i odmah se priključio Teritorijalnoj odbrani.

Poginuo je od gelera granate 9. oktobra 1995. godine, dva dana prije uspostave trajnog primirja na tlu Republike Bosne i Hercegovine, u činu majora, na dužnosti komandanta 14. divizije Prvog korpusa Armije RBiH, na prvoj borbenoj liniji, na Treskavičkom bojištu u rejonu prijevoja Rogoj, na visu Čelina (općina Trnovo).

Čin brigadira dodijeljen mu je posthomno, na dan dženaze.

Ratno priznanje Značka "Zlatni ljiljan", za herojski doprinos oružanom otporu agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu, dodijeljeno mu je posthumno 1996. godine.