U sklopu "Dana otvorenih vrata"
0

Veliki broj građana posjetilo Muzej "Alije Izetbegovića"

FENA
U povodu obilježavanja 86 godina od rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, Muzej “Alija Izetbegović” u Sarajevu od 8. do 10. augusta organizirao je "Dane otvorenih vrata".

"U želji da što bolje promovišemo lik i djelo prvog predsjednika Alije Izetbegovića te našu muzejsku zbirku, odlučili smo se na 'Dane otvorenih vrata', a sve u povodu obilježavanja 86 godina od rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine", kazao je Feni v.d. direktora Muzeja "Alija Izetbegović" Nervan Dizdar.

Prema njegovim riječima, posjetioci se mogu, u dvije vratničke kule, u kojima je Muzej smješten, upoznati sa životom, likom i i djelom prvog predsjednika kao i njegovoj ulozi u odbrani od agresije kao Vrhovnog komadanta Armije Bosne i Hercegovine.

Tu je i dio postavke u bedemu koji povezuje dvije kule, a koji je u skorije vrijeme obogaćen sa novim eksponatima.

Dizdar navodi da pored stalne izložbene postavke, posjetioci za vrijeme „Dana otvorenih vrata“ mogu pogledati i prvu javnu prezentaciju multimedijalnog DVD o Aliji Izetbegoviću, na galeriji-musandari pogledati video materijal, filmsku trilogiju o Aliji Izetbegoviću, a za one u noćnom terminu su spremljeni i simbolični pokloni.

"Danas, treći dan „otvorenih vrata“ se već pomalo sabiru utisci. Izuzetno nam je zadovoljstvo što smo ugostili veliki broj građana. Odziv je uveliko premašio sva naša očekivanja, a ono što nas najviše raduje je to što su dolazili sve generacije, i stari i mladi", kazao je Dizdar.

Dodao je da su reakcije posjetilaca izuzetno dobre i pozitivne.

  • Svakako da postoji mogućnost tradicionalnog organizovanja „Dana otvorenih vrata“ na predsjednikov rođendan, dakle, u ljetnim mjesecima kada je povećan broj naših ljudi iz dijaspore i turista iz cijelog svijeta. Muzej će u narednom periodu pokušati ponuditi što bogatiji program i realizovati neke ideje koje su nam naši sugrađani predložili u ugodnim i korisnim razgovorima prilikom posjeta, kazao je Dizdar.

"Dani otvorenih vrata" u Muzeju "Alija Izetbegović" organizirani su od 8. do 10. augusta, kada su svi zainteresirani od 10 sati ujutro pa sve do ponoći, bez kupovine ulaznica, mogli posjetiti ovaj muzej.