Pomoć za hladne dane
12

Veliki broj građana podržao akciju prikupljanja hrane za napuštene životinje

FENA
Uspješna dvodnevna akcija Udruženja za zaštitu životinja
Uspješna dvodnevna akcija Udruženja za zaštitu životinja
Udruženja za zaštitu životinja "Life is life" i "Av-mau" organiziralo je ovog vikenda dvodnevnu veliku akciju u Sarajevu pod nazivom "Budimo humani - nahranimo sarajevske pse" tokom koje su građani mogli donirati novac i hranu za lutalice.

Potpredsjednik Udruženja "Av-mau" iz Sarajeva Aldin Pašić kazao je za agenciju Fena da se od 2009. godine kontinuirano organiziraju ovakve humanitarne akcije za pomoć napuštenim životinjama.

Ponovio je da ova udruženja nemaju zvaničnu podršku vlada ili drugih organizacija i sve što se prikupi za liječenje, sterilizaciju i kastraciju životinja na ulici te za njihovu hranu prikupi se tokom ovakvih humanitarnih akcija.

Pašić je podsjetio da sterilizacija i kastracija napuštenih životinja potpuno obustavljena u oktobru, a broj životinja na ulici konstantno se povećava. Prema procjeni udruženja trenutno je u Sarajevu između 5.000 i 7.000 napuštenih pasa.

Upozorio je da sve ujede koji se evidentiraju u Sarajevu nisu počinili psi lutalice, nego da treba provjeravati i da li su te ujede učinili psi u vlasništvu, što trenutno niko ne radi. Stoga će ova udruženja pokrenuti inicijativu prema gradskim i kantonalnim vlastima da se obilježavaju psi u vlasništvu koji su potencijalna opasnost.

"Trebalo bi uvesti crvene povodce za pse koji ugrožavaju stanovništvo, žute povodce za one koji bi mogli ugroziti sigurnost građana te plave odnosno zelene za miroljubive pse", pojašnjava Pašić.

U subotu je tokom ove akcije prikupljeno oko 300 kilograma hrane te 600 KM, a organizatori humanitarne akcije nadaju se da će i danas do 19 sati, do kada na Trgu djece Sarajeva traje akcija prikupljanja hrane i novca, prikupiti dovoljno hrane i novca za životinje kojima će se pomoći u nadolazećim hladnim danima.