BiH
0

Veliki broj amandmana na rebalans budžeta RS-a

FENA
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske podnijeli su veći broj amandmana na Prijedlog rebalansa budžeta RS-a za ovu godinu od milijardu i 375 miliona KM, što je više za 125 miliona KM, odnosno za 10 posto, u odnosu na usvojeni entitetski budžet.

Najveći broj amandmana odnosi se na povećanje stavke za isplatu penzija u RS-u, jer Vlada predloženim rebalansom nije predvidjela dodatne iznose za tu namjenu.

Tokom dosadašnje rasprave postavljeno je i pitanje Vladi zašto je predviđeno toliko novca za javne investicije i kapitalna ulaganja, kupovinu voznog parka za ministarstva, a ujedno je zatraženo povećanje novca za povratak u RS-u, za rješavanje problema izbjeglih i raseljenih, granta za raspuštanje kolektivnih centara, povećanje iznosa za ublažavanje posljedica od suše i drugo.

Najveće povećanja prihoda, u odnosu na plan, Prijedlogom rebalansa budžeta su kod prihoda od poreza na dohodak koji su veći za 14,2 posto i iznose 115,2 miliona KM (planirano je 100,1 miliona KM).

Povećanje prihoda od poreza na dobit iznosi 29,6 posto koji iznose 65,4 miliona KM (planirano je 50,5 miliona KM); prihodi od indirektnih poreza su veći za 15,4 posto i iznose 964,9 miliona KM (planirano 836,4 miliona KM); a posebni prihodi su povećani za 11,6 posto i iznose 30,7 miliona KM (planirano 28,5 miliona KM).

Prijedlogom rebalansa budžeta Republike Srpske za 2007. godinu, najveća povećanja utroška iznosa su predviđena: za prosvjetu i kulturu – povećanje za 11 miliona i 964.427 KM; za pravosuđe – povećanje za 11 miliona i 402.353 KM; za Ministarstvo unutrašnjih poslova – povećanje za pet miliona i 350.156 KM; za Fond zdravstevnog osiguranja RS-a– povećanje za 13 miliona KM; za invalidnine – povećanje za šest miliona KM; za realizaciju Program socijalnog zbrinjavanja – povećanje za 2,5 miliona KM; za isplatu boračkog dodatka – povećanje za 1,5 miliona KM.

Poslanik SDS-a Ognjen Tadić zapitao je tokom rasprave da li su rebalansom budžeta predviđeni iznosi za održavanje referenduma o samostalnosti RS-a i za raspisivanje prijevremenih izbora za predsjednika RS-a.

Prihodi u budžetu su "namjerno" nerealno planirani, odnosno manje od očekivanih kako bi se prikazali uspjesi Vlade prilikom usvajanja rebalansa, kazao je poslanik SRS-a RS-a Milanko Mihajlica navodeći da je Vlada znala da će imati ove godine suficit u entitetskom budžetu zahvaljujući prihodima ubranim na jedinstveni račun Uprave za indirektno oporezivanje i da je to namjerno pokušala prikazati drugačije.

Predsjednik Udruženja penzionera RS-a Rade Rakulj još jednom je apelirao da se rebalansom budžeta osigura novac za povećanje trenutnih penzija u RS-u, odnosno njihovu isplatu u skladu s predviđenim rješenjima.

Rasprava o Prijeldogu rebalansa entitetskog budžeta bit će nastavljena nakon redovne pauze u 17.00 sati, a za diskusiju je prijavljen veliki broj poslanika.