BiH
34

Velikani se ne zaboravljaju: Obilježena 17. godišnjica smrti generala Mehe Karišika

Piše: S. H.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Meho Karišik-Kemo (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
General ARBiH Meho Karišik Kemo umro je prije 17 godina, nedugo nakon penzionisanja, a da nikada neće biti zaboravljen potvrdili su danas njegovi saborci na obilježavanju godišnjice njegove smrti u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.

Članovi porodice, saborci i prijatelji okupili su se danas u haremu Alipašine džamije u Sarajevu kako bi obilježili 17. godišnjicu smrti generala Mehe Karišika-Keme. Emotivan govor o zaslugama i profesionalizmu Mehe Karišika održao je Džemal Merdan u ime Udruženja generala ARBiH.

"Drago mi je što sam imao priliku generala upoznati još 1972. godine, dosta radnog vijeka sam proveo s njim, ali i slobodnog vremena. Kemo je bio vizionar, jer je vidio opasnost koja je prijetila BiH, pa je još 1991. napustio JNA. Bio nam je kao otac, učio nas je kako da živimo i kako da radimo. Naš Kemo bio je i karizmatičan i optimističan i teško je njegovo djelo opisati u nekoliko rečenica", istakao je Merdan.

Karišik, koji je bio na čelu Patriotske lige, ima velike zasluge za organizaciju prvog savjetovanja komandanata regionalnih štabova Patriotske lige i članova Glavnog štaba Patriotske lige u Mehuriću 1992. godine, kada je napravljena strategija za odbranu Republike BiH.

Meho Karišik penzionisan je sa mjesta glavnog inspektora u Federalnom ministarstvu odbrane.