BiH
0

Velika rekonstrukcija glavne saobraćajnice u Sarajevu

NINA/Sarajevo-X
Kako su građani Sarajeva zasigurno dobro upoznati trenutno se vrše radovi na rekonstrukciji glavne gradske saobraćajnice.

Ministarstvo prometa i veza Sarajevskog kantona poduzelo je realizaciju značajnog pothvata kojim će biti rekonstruirana jedna od saobraćajnih žila kucavica glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Naime, riječ je o projektu kojim će biti obnovljena cesta na dionici između Marijin Dvora i Otoke, koja je zapravo glavna saobraćajna komunikacija kojom se saobraća prilikom izlaska i ulaska u Sarajevo. Osim toga tu saobraćajnicu koristi najveći dio stanovništva Sarajeva, a promet se odvija u tri ili četiri prometne trake u oba smjera.

Rekonstrukciju te dionice finansira Ministarstvo prometa i veza Sarajevskog kantona u iznosu od 3,403.000 KM, a glavni izvođač radova je poduzeće ''Sarajevo putevi''.

Prema riječima direktora Direkcije za ceste Sarajevskog kantona Adema Zolja, radnici se tokom radova suočavaju s malim poteškoćama kada su u pitanju podzemne instalacije, a planirano je premještanje šahtova s glavne saobraćajnice, te izgradnja triju novih autobusnih stajališta.

Sredinom iduće sedmice ulazi se u fazu finalizacije rekonstrukcije kada će se u potpunosti zatvoriti pojedine dionice Ulice Zmaja od Bosne, ali ne u oba smjera istodobno. Prvi dio završne faze podrazumijeva izvođenje radova na dijelu od Marijin Dvora prema Otoci u smjeru istok-zapad, i taj proces će trajati osam dana.

Kako radovi budu napredovali, tako će se u promet puštati, odnosno zatvarati dijelovi ceste do određenih raskrsnica, a kada bude završena kompletna dionica u jednom smjeru, isti će se postupak ponoviti i u smjeru od zapada prema istoku, također u trajanju od osam dana.

U ovome trenutku početni radovi su uvjetovali ograničeno korištenje prometnih traka što otežava saobraćaj i stvara velike gužve u Sarajevu, a u vrijeme kada se pristupi završnoj fazi rekonstrukcije i kada se zatvore sve trake, saobraćaj će biti preusmjeren na sporedne cestovne komunikacije, te će sigurno biti još većih poteškoća i zastoja s obzirom na ogroman broj vozila u gradu.

Nadležni obećavaju da će se to ipak isplatiti i da će najfrekventnija saobraćajnica biti urađena prema najsavremenijim standardima struke čime će to pitanje biti dugoročno riješeno.