BiH
11

Velika Kladuša: Djeca ne idu u škole zbog pasa lutalica

Piše: M. Ć.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Za djecu koja su polaznici škola u velikokladuškim naseljima Šiljkovača, Šmrekovac i Nepeke danas je osvanuo neradni dan. Naime, zbog problema u vezi s psima lutalicama roditelji djece koja žive u spomenutim naseljima odlučili su da svoju djecu danas ne pošalju u školu, kao najozbiljnije upozorenje lokalnim vlastima da riješe problem u vezi s psima lutalicama.

Učenici iz navedenih naselja, koji osnovnu ili srednju školu pohađaju u nekoj od gradskih škola u Velikoj Kladuši, od ove godine nemaju organizovan autobuski prevoza, budući da je linija ukinuta zbog ekonomske neisplativosti, odnosno malog broja učenika.

Budući da su napadi pada lutalica sve češći, a djeca, zbog nepostojanja adekvatnog prevoza, prisiljena da u školu idu pješice, roditelji su do sada nekoliko puta slali molbe i upozorenja vlastima kako bi se riješili nastali problemi. Čak su i peticiju pisali, no bez uspjeha.

Lokalni list Reprezent piše da je Općinsko vijeće Velike Kladuše na sjednici od 24. decembra prošle godine usvojilo odluku o izgradnji azila, kao i zaključak da odmah s radom počne privremeno prihvatilište za pse lutalice koje će funkcionisati do završetka izgradnje azila. No, do sada ništa od toga nije realizovano.

U Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK nisu nam htjeli ni potvrditi ni negirati da djeca u pomenutim mjestima danas nisu došla u škole, kratko obrazlažući da briga o psima lutalicama nije njihov posao.