BiH
0

Velika je važnost "Roditeljske kuće"

SRNA
"Roditeljska kuća" u Banjoj Luci bit će namijenjena djeci koja se liječe od malignih bolesti u Univerzitetskoj bolnici - Kliničkom centru Banja Luka i psihološki će pomoći djeci i njihovim roditeljima.

Roditelji koji dolaze iz cijele RS, da bi bili što bliže svome djetetu, moraju da plaćaju kiriju. To su troškovi koji bi izgradnjom "Roditeljske kuće" bili u potpunosti eliminisani.

"Važnost prve 'Roditeljske kuće' u RS-u je velika. Troškovi roditelja su zaista veliki, jer, osim kirije, obuhvataju i kupovinu lijekova", napominje sekretarica Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" Dijana Berić.

Ona za Srnu ukazuje na važnost "Roditeljske kuće" u smislu psihološke podrške djetetu i njegovom liječenju.

"Dijete će biti izmješteno sa bolničkog odjeljenja u porodičnu atmosferu, gdje bi se odmorilo i oporavilo od terapije, da bi moglo da nastavi dalje liječenje", precizira Berićeva.

Ona ističe da porodična atmosfera poboljšava opštu zdravstvenu sliku djeteta, a time povećava šansu za izlječenje.

Realizacija projekta "Izgradnja Roditeljske kuće" započeta je zahvaljujući podršci predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Nizom aktivnosti, Kabinet predsjednika omogućit će pribavljanje sredstava za izgradnju "Roditeljske kuće", koja će biti podignuta u okviru kompleksa Kliničkog centra Banja Luka, uz objekat Pedijatrije.

"U toku je izmjena i dopuna Regulacionog plana za Univerzitetsku bolnicu -Klinički centar Banja Luka i već je uvrštena 'Roditeljska kuća'", napominje Berićeva.

U toj kući djeca i roditelji osjećali bi se sigurno zbog blizine bolnice, ali i opušteno, jer se tu neće provoditi terapija niti će biti "bijelih mantila" i ljekarskih vizita.

Ona pojašnjava da bi "Roditeljsku kuću", u načelu, trebalo da sačinjava sedam apartmana, kuhinja, trpezarija, igraonica s dnevnim boravkom, vešernica, učionica, tiha soba za razgovor sa psihologom, kancelarija i hodnik.

U dvorištu će se nalaziti zelena površina sa igralištem i nekoliko parking mjesta za potrebe stanara kuće.

Proces liječenja traje nekoliko mjeseci, zavisno od toga o kojoj vrsti maligniteta je riječ. "Kada je u pitanju leukemija, liječenje traje minimalno, ako sve ide svojim tokom - od šest do osam mjeseci", kaže Berićeva.

Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" okuplja pedesetak članova.

U Univerzitetskoj bolnici Kliničkog centra Banja Luka trenutno se liječi 17. mališana, s tim da se 34 nalazi na "praćenju" i u fazi "održavanja", koja podrazumijeva uzimanje citostatika u vidu tableta kod kuće.

Berićeva napominje da će donatorsko veče u okviru akcije "S ljubavlju hrabrim srcima" biti održano večeras, s ciljem pomoći u izgradnji "Roditeljske kuće".

Donatorsko veče bit će održano u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske sa početkom u 20 sati, a istovremeno će na Trgu Republike biti održan humanitarni koncert.

Berićeva poziva građane da dođu na koncert i da pozivom na broj 1458 doniraju jednu konvertibilnu marku za izgradnju "Roditeljske kuće".