BiH
0

"Velika čajanka" u deset gradova BiH 1. oktobra

FENA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
U deset gradova Bosne i Hercegovine 1. oktobra bit će istovremeno održane ulične akcije gdje će građanima i građankama biti dijeljeni čaj i kafa da bi se animirali na izlazak na predstojeće izbore te "dobro razmislili kome će dati glas".

Projekt nosi naziv "Osnaživanje uloge žena - 101 razlog zašto glasati za ženu". Njegovi nosioci su TPO Fondacija, koja koordinira ovim projektom, Udruženje Infohouse, kao vlasnik brenda 101 razlog, i Fondacija Cure, kao vodeća organizacija koja se bavi pitanjima položaja žena u bh. društvu, te deset partnerskih organizacija s područja cijele BiH.

Akcija "velika čajanka" počet će u podne u Sarajevu, Bihaću, Bijeljini, Bosanskom Grahovu, Bratuncu, Brčkom, Livnu, Mostaru, Tuzli i Zenici.

U Sarajevu će građanima i građankama ispred sarajevske Katedrale biti dijeljen čaj - za "unapređenje moždanih vijuga".

Glavni donator projekta je švicarska vlada, Švicarski ured za saradnju. Podržale su ga i organizacije Heinrich Boll Stiftung i Friedrich Ebert Stiftug.

Cilj pokretanja projekta je povećanje svijesti i broja ženskih glasova u političkom životu Bosne i Hercegovine.

U sklopu projekta organizirano je 140 edukacija, uz pomoć partnerskih organizacija s područja cijele BiH, kao i 11 javnih debata, u kojima su gosti/gošće bile osobe iz javnog života BiH, saopćeno je iz Udruženja Infohouse.