Zadnji otkucaji
0

Velika aleja na Ilidži umire, spasimo je

Sarajevo-x.com
Od prošle sedmice kada je naš portal objavio informaciju da bi Sarajevo zbog bolesti stabala kestena i platana moglo ostati bez Velike aleje, najveće zelene oaze u Sarajevu, niko od nadležnih institucija još uvijek nije poduzeo ništa na njenom spašavanju.

Mirza Dautbašić, šef katedre za zaštitu šuma na Šumarskom fakultetu u Sarajevu za Sarajevo-x.com kazao je kako se Velika aleja nalazi u teškom stanju, te da je zbog nebrige vlasti prepuštena samoj sebi.

“Izgleda da u ovoj zemlji nema institucije koja brine o Velikoj aleji. Svi obično prebacuju nadležnosti jedni na druge. Stručnjaci Šumarskog fakulteta su davno uradili studiju po kojoj je ovaj problem već trebao biti riješen. Međutim oni godinama stoje iz nepoznatih razloga”, kaže Dautbašić.

Podsjećamo da je Kanton Sarajevo ranijih godina osnovao ustanovu “Spomenik prirode Vrelo Bosne” koja je trebala da se bavi ovim problemom, međutim izgleda da ova institucija i zaposlena direktorica, do koje je bilo nemoguće doći, postoje samo na platnom spisku Kantona.

Osim Velike aleje, Dautbašić ističe da je problem i ostalo gradsko zelenilo koje nikada nije bilo u gorem stanju.

“Drveće na Vilsonovom šetalištu je u istoj situaciji. Prije tri mjeseca smo napravili projekt uklanjanja nekoliko stabla na Vilsonovom, te mjere zaštite ostalog drveća, ali ništa se još nije uradilo. Nažalost, gradskim zelenilom bave se ljudi koji nemaju sluha za to”, naglašava Dautbašić.