BiH
0

Velika akcija poribljavanja jezera Modrac

Klix.ba
Uz finansijsku podršku kompanije Global Ispat koksna Industrija d.o.o. Lukavac i Općine Lukavac, Sportsko ribolovno društvo Smuđ Lukavac je provelo još jednu veliku akciju poribljavanja jezera Modrac 8. maja 2014. godine.

Tako je riblji fond najvećeg akumulacionog jezera u Bosni i Hercegovini obogaćen za više od 600 kilograma mlađi šarana.

Ovo je već četvrta godina uzastopno kako GIKIL u okviru svog programa korporativne društvene odgovornosti planira i izdvaja značajna sredstva, te u saradnji sa Općinom Lukavac i sportsko ribolovnim organizacijama realizira ovaj projekat s ciljem očuvanja, zaštite i doprinosa u obnovi ribljeg fonda u ribolovnim vodama jezera Modrac.

U dogovoru sa Poljoprivrednim fakultetom iz Sarajeva, odlučeno je da je jezeru Modrac najpotrebnija mlađ šarana, jer je dugogodišnjim krivolovom ova vrsta gotovo iščezla.

"Svjesni smo problema s nedovoljnim prirodnim priraštajem ribe, kao i ilegalnim ribolovom. I jako cijenimo sve aktivnosti koje Sportsko ribolovno društvo Smuđ Lukavac i Sportsko-ribolovna zajednica jezera Modrac provodi u cilju zaštite i očuvanja biljnog i životinjskog svijeta u ribolovnim vodama Lukavca, Tuzle i Živinica, kao i mjera s ciljem rješavanja problema nezakonitog ribolova. Također cijenimo i sve aktivnosti organizacija i institucija koje rade na promociji sporta, podizanju javne svijesti o čvrstom otpadu, zaštiti okoliša i promociji turizma, kako na jezeru Modrac, tako i na području čitavog Tuzlanskog kantona", rekao je Debasish Ganguly, generalni direktor GIKIL-a.

Da je riba u jezeru Modrac u kontinuiranoj opasnosti od nelegalnog ribolova potvrdio nam je i Amir Murgić, član Upravnog odbora Sportsko ribolovnog društva Smuđ Lukavac.

"I ove godine smo jako sretni, kao uostalom i prethodne tri, jer vidimo da u zaštiti i obnovi ribljeg fonda našeg jezera nismo sami. Kompanija GIKIL i Općina Lukavac ovim postupkom pokazuju volju za zajedničkim očuvanjem naših prirodnih bogastava, što nam daje veliki podstrek za dalji rad i brigu o našim vodama i životinjskom svijetu u njoj", rekao je Murgić.