BiH
0

Veličan: Sigurnost prioritet Sarajevskog aerodroma prilikom dočeka pape

FENA
Ivan Veličan (Foto: FENA)
Ivan Veličan (Foto: FENA)
Međunarodni aerodrom Sarajevo bit će prva adresa u pohodu pape Franje Bosni i Hercegovini, 6. juna. Iz tog javnog preduzeća Feni su kazali da je sigurnost prioritetna stavka u organizaciji dočeka Svetog oca.

Direktor Aerodroma Ivan Veličan istakao je da su pripreme za doček počele već nakon prve posjete Državnog odbora za doček. U sklopu te posjete članovi su obišli lokacije koje će biti korištene prilikom posjete pape Franje.

"Naš najvažniji zadatak jest osigurati da ceremonija dočeka Svetog oca protekne uz maksimalne mjere sigurnosti, zatim da osiguramo svu moguću tehničku podršku, koja se od nas kao prvog domaćina očekuje", rekao je Veličan.

Dodao je da je od izuzetne važnosti stvoriti ugodno ozračje prilikom dočeka Pape, te omogućiti zvanicama sve potrebne uvjete za neometano odvijanje ceremonije dočeka.

"Svakako da je to za nas imperativ, ali i svojevrstan izazov. Meni je osobno velika čast što je Međunarodni aerodrom Sarajevo, odabran za početno mjesto dolaska Svetog oca", naglasio je Veličan u izjavi Feni.

Posebno raduje činjenica biti u prilici ugostiti papu Franju u momentu kada Međunarodni aerodrom Sarajevo bilježi najveći broj putnika od svog postanka do danas.

Na prijedlog Državnog povjerenstva za doček pape Franje, u okviru kojeg je formiran Državni odbor, formiran je i pododbor Aerodroma. Taj pododbor obuhvatio je najvažnije aspekte djelatnosti kao što su: sigurnost, prihvat i otprema aviona i VIP ličnosti, tehničku podršku te promociju.

Međunarodni aerodrom Sarajevo bio je mjesto dočeka i prilikom prvog dolaska Svetog oca u Sarajevo, davne 1997. godine.

Veličan kaže da sada postoje mnoge novosti u odnosu na tadađnji doček. One se prije svega odnose na noviji eksterijer, prostorije za doček i ispraćaj, bolju marketinšku podršku, ali i na pojačane mjere sigurnosti, kao najvažniji segment organizacije dočeka.