Katastrofa za katastrofom
0

Veleprodajna cijena gasa povećana za 13,89 posto

FENA
Vlada Federacije BiH danas je na sjednici u Sarajevu dala saglasnost na odluku Nadzornog odbora BH-Gasa o povećanju cijena gasa za 13,89 posto.

Utvrđeno je da će veleprodajna cijena prirodnog gasa za distriubutivna privredna društva na području Federacije BiH počevši od 1. novembra iznositi 820 KM/1.000 Sm3, odnosno 0,82 KM/Sm3, bez poreza na dodanu vrijednost.

V. d. generalnog direktora BH-Gasa Adnan Kreso na konferenciji za novinare je kazao da je nabavna cijena gasa za ovu godinu povećana od ruskog dobavljača za 40,65 posto.

"Ove godine mi smo imali dva povećanja - u maju i današnje što je ukupno za 26,15 posto", kazao je Kreso napominjući da je povećanje cijene BH-Gasa prema distributivnim preduzećima za 14 posto manje od ruskog povećanja.

Nakon što je prošle sedmice prolongirano, današnja odluka o poskupljenju gasa donesena je s obzirom na to da nije došlo do konkretnih promjena u vezi s izmirenjem dugovanja prema BH-Gasu.

Naime, bilo je govora o tome da bi se postotak povećanja cijena plina mogao još umanjiti, ali ta je mogućnost odbačena nakon nedavnog sastanka predstavnika Vlade FBiH s predstavnicima BH- Gasa, Toplana i Sarajevogasa, na kojem nije postignut dogovor.

Kreso je kazao da njihove procjene pokazuju da će u ovoj sezoni grijanja Sarajevogas 'povući' oko 120 miliona KM vrijednosti gasa.

"Ukazali smo na to, te kako i na koji način poboljšati ukupnu naplatu, odnosno povećati naplatu od građanstva prema Toplanama, Toplana prema Sarajevogasu i sviju nas koji smo zainteresirani. U protivnom, može se desiti da u januaru ili februaru ne budemo u mogućnosti da platimo fakture prema dobavljaču gasa", kazao je Kreso.

On je dodao da očekuju da će u prvom kvartalu iduće godine doći do nivelacije cijene, ali isto tako, da će u drugom i trećem kvartalu dolaziti do blagog pada cijene gasa na svjetskom tržištu.