Imenovano rukovodstvo NSRS
0

Vegar: Potvrđena daljnja marginalizacija Hrvata u RS

Piše: N. Jamaković
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Iako je prethodnih dana bilo govora da bi Bošnjaci mogli ostati bez svog predstavnika u novom sazivu rukovodstva Narodne skupštine RS, danas je to demantovano imenovanjem Ramiza Salkića na poziciju potpredsjednika Skupštine. Novi/stari predsjednik je Igor Radojičić (iz reda ostalih jer se izjašnjava kao Crnogorac), dok je druga potpredsjednica, iz reda Srba, Snježana Božić.

Tako su, umjesto Bošnjaka, Hrvati ti koji su ostali bez predstavnika u rukovodstvu NSRS, barem na početku rada novog saziva. Naime, kako nam je potvrdio i Ramiz Salkić, do kraja godine trebale bi biti usvojene izmjene Ustava RS, odnosno Poslovnika NSRS, čime će članica SNSD-a iz reda hrvatskog naroda, Nada Tešanović, moći biti imenovana kao treća potpredsjednica NSRS. Sad, dakle, u rukovodstvu mogu biti predstavnici dva konstitutivna naroda, te jedan iz reda ostalih, dok će izmjenama Poslovnika u rukovodstvu NSRS sjediti predstavnici sva tri konstitutivna naroda te jedan iz reda ostalih.

Ramiza Salkića smo upitali kako to da Bošnjaci, ipak, nisu ostali bez predstavnika u rukovodstvu NSRS, iako je o tome bilo govora.

"Mislim da je SNSD donio pragmatično rješenje. Mi smo izrazili svoje neslaganje s takvim raspletom situacije te smo i najavili da ćemo u tom slučaju napustiti sjednicu. Dobro je što nije moralo doći do toga", kazao je Salkić za Sarajevo-x.com.

Dodao je kako je među poslanicima u Skupštini vidio nova lica, što, kako je rekao, donosi i novi kvalitet.

"Neki koji su svojim diskusijama doprinosili negativnoj klimi više nisu tu. Sad su tu neki novi ljudi te očekujemo korektan pristup u interesu rješavanja problema. A u naredne četiri godine trebao bi biti završen proces povratka u RS, što je jedan od ključnih problema u BiH", rekao nam je Salkić.

Potražili smo odgovor o izostanku hrvatskog predstavnika iz rukovodstva NSRS među predstavnicima hrvatskih stranaka. Zanimljiv odgovor dala nam je aktuelna predsjednica Federacije BiH, iz HDZ-a, Borjana Krišto:

"Ne bih željela ništa komentirati, jer nisam upoznata s tim šta se dešavalo u NSRS".

Glasnogovornik HDZ-a 1990, Veso Vegar, je za Sarajevo-x.com istakao kako se ovakvo imenovanje rukovodstva NSRS uklapa u činjenicu da Hrvati nemaju legitimne predstavnike u najvišim tijelima RS.

"Isti je slučaj i s Predsjedništvom RS gdje je za potpredsjednika imenovan Emil Vlajki, koji nije član neke hrvatske političke stranke, odnosno nije izabran glasovima Hrvata. Takva je situacija i s Nadom Tešanović iz SNSD-a. A, nova situacija s imenovanjima u Predsjedništvu RS, te u NSRS samo potvrđuju daljnju marginalizaciju Hrvata u RS", kazao je Vegar.