Zbogom hrabri dječače
0

Vedad Ražanica je izgubio bitku za život, umro je jutros u Palermu

Piše: E. G.
Vedad Ražanica
Vedad Ražanica
Hrabri dječak Vedad Ražanica, koji nam je svima osvojio srca i za kojeg smo svi molili da što prije ozdravi i vrati se sa liječenja iz Italije u svoje rodno Sarajevo, nije više mogao izdržati. Umro je jutros u 00.35 sati u klinici Ismett u Palermu.

Nakon mnogobrojnih operacija i borbe za život, Vedadovo slabašno tijelo nije izdržalo. Otišao je naš Vedo, drhtavim glasom i kroz suze Vedadov otac Alen Ražanica je skupio snage i uspio izustiti ove najbolnije riječi za roditelja koji izgubi dijete.

"Naš Vedo je umro jutros u Palermu. Dobio je sepsu i trombozu, dokori su se borili, ali ništa se više nije moglo uraditi. Nakon toliko operacija uvijek postoji rizik od infekcije, ovog puta je dobio jako agresivnu bakteriju", kroz plač nam je ukratko ispričao Alen Ražanica.

Vedad Ražanica se od samog rođenja morao boriti za život. Rođen je sa teškim oboljenjem crijeva, poznatim pod nazivom gastroschisis. To je urođeni nedostatak ili defekt dijela trbušnog zida (ali čitavom debljinom) i to najčešće u okolini pupka. Prilikom rođenja Vedadovi trbušni organi bili su van trbušne duplje i hitno je operisan na Klinici za dječiju hirurgiju Kliničkog centra Koševo, nakon čega je prebačen na kliniku Ismett u Palermu.

U Italiji je imao nekoliko operacija, a sve donedavno ljekari su smatrali da ima šansu, da će uspjeti. Nažalost, nije izdržao, prerano nas je napustio. Zbogom hrabri dječače!