BiH
0

Većinski vlasnik nije došao na Skupštinu Dite, lopovi u krugu firme

Piše: D. Brkić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Skupština Fabrike deterdženata Dita iz Tuzle, nekadašnjeg privrednog giganta, koja je bila zakazana za danas, nije održana jer se u preduzeću nije pojavio većinski vlasnik Haris Abdurahmanović iz Sarajeva.

"Nije bilo kvoruma, tako da nismo imali Skupštinu. Mandat Nadzornom odboru je istekao, direktoru Adnanu Đidiću mandat ističe 24. jula, tako da faktički ostajemo bez uprave, odnosno ostavljeni smo na milost i nemilost", kaže predsjednik Sindikata Dževad Mehmedović.

Radnici Dite se pribojavaju scenarija kao u tuzlanskom Gumingu, čije su poslovne hale u potpunosti opustošene.

"Već su počele provale u krug preduzeća. Odneseni su neki predmeti iz portirnice, a ako se ovako nastavi od Dite će ostati samo konstrukcija", kaže Mehmedović.

No, radnici se ne namjeravaju predati. Opet će se u ponedjeljak okupiti u krugu preduzeća i dogovoriti se o narednim koracima. Oni potražuju 20 plata i uplatu doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje za 47 mjeseci.

Porezna uprava Tuzla izuzela je blizu 5.000 kvadratnih metara zemljišta koje namjerava prodati kako bi se uplatili doprinosi. Međutim, radnici sumnjaju u te namjere i smatraju kako je posrijedi "lov u mutnom".